Makro: Spotřebitelská důvěra Austrálie se v dubnu nepatrně zotavila

13.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelská důvěra Austrálie se v dubnu odrazila z devítiměsíčního minima. Podle průzkumu Westpac-Melbourne Institute vzrostl index spotřebitelské...

...důvěry o 1,2% z hladiny 104,1 na 105,3 bodů a následoval pokles o 2,4% v březnu. Hladina 100 odděluje optimismus od pesimismu. Byl to vcelku předvídatelný ale na druhou stranu nevýrazný výsledek, uvádí Westpac. Na jedné straně domácnosti nadále pozitivně hodnotili nízkou nezaměstnanost, postoj RBA ohledně úrokových sazeb i silný australský dolar.

Na druhou stranu sledují se znepokojením události v Japonsku a pokračující nepokoje na Středním východě a v severní Africe. Cena ropy v dubnu zdražila o 8% a od počátku roku vyskočila o 25%. Přímý význam má 3% meziměsíční nárůst cen benzínů a 13% nárůst od počátku roku, navzdory pokračujícímu zpevnění australského dolaru. Zajímaví je, že index spotřebitelské důvěry metropolitních oblastí klesl poprvé od srpna 2009 pod index mimo metropolitních oblastí.

Klíčový ukazatel výhledu ekonomiky pro následujících 12 měsíců v březnu rostl o 3,4% a výrazně převyšuje úroveň před dvěma lety. Pětiletý výhled naproti opět oslabil o 3,3% pod úroveň z dubna 2009. Zlepšení zaznamenal ukazatel současné finanční situace o 0,1% i indikátor výhledu v následujícím roce o 1,4%. Oba komponenty se nicméně pohybují pod úrovní dvouletého minima. Indikátor ochoty utrácet vyskočil o 3,5% a převyšuje o 29% úroveň před dvěma lety. Australská centrální banka zveřejní čtvrtletní inflační zprávu 27. dubna a bude rozhodovat o úrokových sazbách 3. května. Westpac nepředpokládá žádnou změnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE