Nomos Bank: Příjem objednávek do IPO končí 15. dubna

14.04.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Připomínáme, že v pátek 15. dubna (17:00 SEČ) končí příjem objednávek v rámci primárního úpisu akcií ruské banky NOMOS. Případné bližší informace o možnosti účasti v tomto IPO získáte na telefonním čísle: 221 710 628.

Od 5. dubna, kdy jsme vydali poslední aktualizaci informací k tomuto IPO (celá analýza ke přiložena na konci dokumentu), bylo oznámeno, že dva významní investoři projevili zájem o vstup do banky prostřednictvím IPO. Prvním z nich je ruský miliardář Alexander Mamut, který má podle ruského tisku zájem o 3 - 4% podíl v Nomos bank. Druhým je pak švédský fond East Capital. Dále bylo oznámeno zúžení cenového rozpětí na 34 – 36 USD za akcii (17 – 18 USD za GDR).

Základní informace k IPO

Předmět emise:   V první fázi transakce nabídnou stávající akcionáři v rámci primárního úpisu akcií minimálně 20% podíl ve společnosti, z čehož přibližně 19 % prodává jeden z hlavních akcionářů Roman Korbačka. Akcie se budou obchodovat na ruské burze a prostřednictvím GDR (global depository receipt) také v Londýně. Nadalokační opce je stanovena na maximálně 15 % z emitovaných GDR. Následně banka plánuje vydat nové akcie v objemu maximálně 6 mil. ks, z kterých chce získat okolo 5,5 mld. RUB. Tyto akcie budou plně upsány stávajícími akcionáři za cenu shodnou s cenou stanovenou v rámci IPO.

Cenové rozpětí:   Cena akcií byla původně stanovena na 32 – 37 USD za akcii. Cena GDR pak 16 – 18,5 USD, přičemž 2 GDR reprezentují 1 akcii Nomosu. 14. dubna pak bylo toto rozpětí zúženo na 34 – 36 USD za akcii (17 – 18 USD za GDR. Toto cenové rozpětí indikuje celkovou kapitalizaci společnosti v objemu 2,95 – 3,13 mld. USD.

Harmonogram:     5. dubna – vydání předběžného prospektu a otevření knih pro příjem objednávek

                            15. dubna – ukončení příjmu objednávek pro klienty Atlantiku FT

                            18. dubna – oficiální uzavření knihy pro příjem objednávek

                            19. dubna – oznámení ceny a alokace, zahájení obchodování

Důvod emise:      Mezi důvody pro celou transakci patří, kromě exitu a zhodnocení investice stávajícím akcionářem, také navýšení kapitálu a budoucí snazší přístup na kapitálové a dluhopisové trhy pro financování dalšího růstu společnosti.

O bance

Nomos Bank je 8. největší banka v Rusku podle objemu aktiv a druhá mezi bankami v privátním vlastnictví. Jedná se o univerzální banku založenou v roce 1992, která v současné době provozuje přibližně 300 poboček a zaměstnává 9 400 zaměstnanců. Kromě organického růstu se banka také významně podílí na postupné konsolidaci ruského bankovního sektoru a v minulých letech provedla několik akvizic. Tou nejvýznamnější pak byla v minulém roce koupě 51,3% podílu v Bank Khanty-Mansiysk.

IPO Nomos bank představuje možnost, jak participovat na očekávaném rychlém růstu ruského bankovního trhu, který by měl v následujících letech výrazně převyšovat vývoj na vyspělých trzích západní Evropy. Podle dosavadní historie banky se jedná o flexibilní společnost, která je připravena využít příležitostí na trhu a jejíž strategií je poměrně agresivní růst jak organickou cestou, tak rozvoj pomocí nových akvizic. Kromě nesporných příležitostí, které ruský bankovní sektor nabízí, zde vnímáme také rizika pramenící především z rostoucí konkurence, která je navíc ovlivňována majoritním podílem státu v největších bankách na trhu.

Očekáváme, že konečná cena IPO bude stanovena na horní hranici stanoveného rozpětí (34 – 36 USD pro akcie na ruském trhu a 17 – 18 USD pro GDR v Londýně). Nicméně i tuto cenu považujeme, při porovnání valuací ostatních bank v regionu, za atraktivní s potenciálem dalšího růstu. Jakákoliv cena pod horní hranicí by pak ještě atraktivitu titulu zvyšovala.


Autor článku

Milan Lávička  

Články ze sekce: INVESTICE