Zemní plyn – výhled pro nejbližší týdny

14.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena zemního plynu pokračuje od počátku roku v poklesu. Stále se nachází v dlouhodobém sestupném trendu, který je znázorněn downtrendovým …

Cena zemního plynu pokračuje od počátku roku v poklesu. Stále se nachází v dlouhodobém sestupném trendu, který je znázorněn downtrendovým kanálem. Dolů míří 220 denní a 50 denní klouzavý průměr. Plyn se v posledních měsících pohybuje v rozmezí hodnot 3,8 až 4,8 dolaru za MMBtu. Na konci března narazil na horní hranici sestupného kanálu, kterou se mu nepodařilo prolomit.

Obr. 1: Cena zemního plynu v USD/MMBtu – graf upravený o efekt rolování (Zdroj: CSI)


Komodita byla i v průběhu prvního čtvrtletí velmi rozkolísaná a vhodná spíše pro krátkodobé obchodování. Velmi důležitou úlohu hrály předpovědi počasí ve Spojených státech. Průběh zimních měsíců byl pro plyn zcela zásadní a investoři velmi pozorně sledovali stav zásob a množství aktivních vrtů, které napovídají o budoucí nabídce na trhu.

Březnový výhled EIA počítá s nabídkou v prvním čtvrtletí na úrovni 84,29 mld. stop kubických denně, což je oproti stejnému období minulého roku nárůst o 2%. Ve druhém kvartálu roku 2011 bychom se měli dočkat nabídky na úrovni 54,3 mld. stop kubických denně (ve 2Q 2010 se pohybovala na 53,67 mld.). Celková produkce by se v roce 2011 měla pohybovat na úrovni 66,24 mld. stop kubických denně, což je takřka stejná hodnota jako v roce 2010. Na konci roku 2010 se počet aktivních vrtů pohyboval na úrovni 919. V průběhu prvního čtvrtletí jsme se dočkali poklesu na 880 (statistiky Baker Hughes Incorporated). Z grafu níže je patrné, že počet vrtů v posledních měsících pokračuje v poklesu. Příčinou jsou nízké ceny plynu.

V případě poptávky bychom se měli dočkat v 1Q hodnoty 82,73 mld. stop kubických, což je pod úrovní nabídky. Oproti stejnému období minulého roku se jedná o pokles o 0,8%. Ve 2Q 2011 by se spotřeba měla pohybovat na úrovni 55,1 mld. stop kubických (2Q 2010 – 54,42 mld.). V roce 2011 by měla celková spotřeba plynu v USA vzrůst oproti roku 2010 o 0,7%. Importy zkapalněného plynu by v roce 2011 měly poklesnout z 1,18 Bcf/d v roce 2010 na 1,15 Bcf/d. Příčinou jsou nízké ceny v USA, vysoké zásoby a vysoká produkce. Zimní sezóna měla tradičně pozitivní vliv na úroveň zásob, které poklesly. Pravidelné statistiky o zásobách ve Spojených státech za týden končící 1. dubem poklesly o 45 miliard stop kubických na 1,579 bilionu, což je o 0,6 procenta nad pětiletým průměrem.

Obr. 2: Počet aktivních vrtů v USA (Zdroj: Baker Hughes)


Obr. 3: Zásoby plynu v USA v miliardách kubických stop (Zdroj: Bloomberg)


Výhled pro následující týdny zůstává neutrální. Situace na trhu s plynem se postupně stabilizuje. Počet aktivních vrtů klesá a poptávka se velmi pozvolna zvyšuje. Zimní sezóna se pozitivně projevila i na úrovni zásob. Příchod jara ovšem v jejich případě ukončuje sestupný trend. Z pohledu technické analýzy zatím nic nenasvědčuje tomu, že by dlouhodobý klesající trend skončil. Střednědobě se ovšem cena stabilizovala a v průběhu následujících měsíců bychom se měli pohybovat v širokém obchodním pásmu. Vyloučit ovšem nelze ani další mírný pokles. Komodita je stále vhodná spíše pro krátkodobé obchodování.

Tento text čerpá z publikace Colosseum Outlook - unikátního přehledu dění na nejdůležitějších komoditních a finančních trzích, a to včetně očekávaného vývoje. Colosseum Outlook je volně ke stažení.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE