Týden na komoditních trzích

18.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Celkově pokles zaznamenala v rámci minulého týdne cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange...

Ropa
Celkově pokles zaznamenala v rámci minulého týdne cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange. V průběhu pondělní seance, poté, co na konci předešlého týdne zakončila na 30-ti měsíčním maximu, zaznamenala cena ropy prudký pokles. Jednalo se o reakci na report Mezinárodního měnového fondu, jenž ve své zprávě snížil pro letošní rok odhad hospodářského růstu v USA a v Japonsku. MMF se také pozastavil nad hrozbou negativního dopadu  na vývoj světového hospodářství, a to v souvislosti s vysokými cenami černého zlata, jež tak během prvních dvou dnů oslabilo o více jak 6,5 USD na barel. V průběhu druhé poloviny minulého týdne pak začala cena ropy opětovně posilovat. Příčinou byly zprávy, podle nichž Saudská Arábie v tomto měsíci snížila produkci lehkých druhů ropy o 300 tisíc barelů denně a dále pak pozitivní výhled vývoje americké ekonomiky. Mezi tyto patřily růst spotřebitelského sentimentu z původních 67,5 na 69,6 bodů a zpráva FEDu, podle které se zvýšila průmyslová produkce v U.S. v březnu o 0,8 %. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela WTI americká lehká ropa na burze Nymex na 109,66 dolarech za barel.

Kakao
Stabilní růst provázel v minulém týdnu vývoj ceny kakaa na burze ICE Futures U.S. Příčinou jsou přetrvávající problémy s vývozem kakaa z Podbřeží slonoviny. Tato západoafrická země, jejíž fungování narušily nepokoje po nedávných prezidentských volbách, je nejvýznamnějším producentem zmíněné komodity na světě. Chaos a nepokoje, připomínající na mnoha místech občankou válku, ochromily celostátní logistiku, fungování bank a především pak přístavů, jež prozatím marně čekají na dodávky kakaa, určeného na vývoz. Zcela pozitivně tak vyzněla zpráva z minulého týdne o zatčení neúspěšného prezidentského kandidáta Laurenta Gbagba, jehož odmítavý postoj ve věci vzdání se moci a předání úřadu vítězi listopadových voleb Lassanu Ouattarovi, ve značné míře živil probíhající nepokoje. I přes výše zmíněné však převládají na trzích obavy z přetrvání problémů souvisejících s obnovením vývozu kakaa z této země. Páteční obchodní seanci uzavřelo kakao růstem o 30 USD na 3157 dolarů za metrickou tunu.

Pšenice
Naopak prudký pokles ceny zaznamenal v rámci minulého týdne nejaktivnější futures kontrakt na pšenici burze Chicago Board of Trade. Mezi důvody patřily spekulace, podle nichž z důvodu eskalace nukleární krize v Japonsku, jež bylo v minulém roce druhým největším odběratelem pšenice z U.S., dojde k poklesu poptávky po amerických zásobách a dále spekulace, podle kterých by dešťové srážky mohly zvýšit výhled produkce ozimé pšenice v Kansasu a zabránit dále šíření sucha v severní a východní oblasti Velkých plání v U.S. Negativně pro vývoj ceny pšenice ve Spojených státech vyzněly dále zprávy, podle kterých by Ukrajina v marketingovém roce začínajícím 1.července mohla zvýšit celkový objem exportu na 22-23 miliónů metrických tun. Zmíněné by pak mělo za následek nárůst globálních dodávek pšenice a tím možný pokles poptávky po zásobách z U.S. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela pšenice na burze CBOT na hodnotě 744,25 centů za bušl.


Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE