Makro: PBoC zvýšila povinné minimální rezervy bank

18.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Čínská centrální banka v neděli nařídila zvýšit minimální rezervy komerčních bank o 50 bázických bodů na 20,5%. Je to již čtvrtá změna v letošním...

...roce. PBoC usiluje o stažení likvidity a ukotvení inflačních očekávání. Opatření následuje poté, co meziroční růst spotřebitelských cen v březnu překvapivě zrychlil z 4,9% na 32-měsíční vrchol 5,4%. Růst cen potravin akceleroval o 0,7% na 11,7%. Ceny jídla jsou pro čínské vládní představitele palčivý problém, drtivá většina chudých rodin utrácí až polovinu svých příjmů za potraviny. Pro komunistické vůdce je boj s inflací nejvyšší prioritou a opakovaně ujišťují veřejnost, že mají problém pod kontrolou.

Na počátku dubna centrální banka nečekaně zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu počtvrté od loňského října. Guvernér PBoC Xiaochuan uvedl, že Čína bude po nějakou dobu pokračovat ve zpřísňování monetární politiky. Neuvedl žádný limit ohledně RRR ale varoval, že zvyšování úrokových sazeb může vyvolat příliv investic. Většina ekonomů předpokládá další utažení měnové politiky v tomto čtvrtletí.

Před týdnem data NBS uvedla, že devizové rezervy Číny vzrostly v 1Q o $197,3 miliard a překročily nejvyšší úroveň v historii 3 biliony dolarů. Peněžní zásoba stejně jako bankovní úvěry se nadále zvyšovaly, což vyžaduje další opatření centrální banky absorbovat přebytečnou likviditu.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE