Makro: Spotřebitelská důvěra Japonska v březnu prudce klesla

19.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Nálada japonských domácností se po ničivém zemětřesení prudce zhoršila a odrážela nejistý výhled. Průzkum úřadu vlády uvedl, že ukazatel klesl o 2,3...

...bodu na 15- měsíční minimum 38,3 bodů. Hranice 50 odděluje růst od poklesu.

Měsíční průzkum odráží vzorek zhruba sedmi tisíc z celkového počtu 47,8 milionů dotazovaných domácností. Všechny komponenty indexu v březnu oslabily. Největší měrou indikátor živobytí, dále výdajů, zaměstnanosti a příjmů. Propad na dvouleté minimum zaznamenal index měřící ochotu nakupovat zboží dlouhodobé spotřeby. Ostatní komponenty se pohybovaly na úrovni ročního a 1,5-letého minima.

Index spotřebitelského sentimentu oblasti Tokia klesl o 2,9 bodu na 16- měsíční minimum 39,7 bodů. Před týdnem japonská vláda poprvé po půlroce snížila hodnocení ekonomiky a citovala stagnující produkci, slabou exportní poptávku a nedobrou situaci na trhu práce. Ministr hospodářství Naoto Yosano připustil, že zemětřesení může mít na ekonomiku větší dopad, než se původně předpokládalo. Bank of Japan rovněž revidovala výhled. Podle průzkumu Tankan očekávají velcí výrobci zhoršení podnikatelského prostředí v následujícím čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE