Pokles eura v Asii konsolidoval, je to ale skutečně všechno?

19.04.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital...

...Markets


Euro se včera během asijského obchodování ocitlo pod tlakem, když byly zveřejněny výsledky voleb ve Finsku; zprávy o tom, že se agentura S&P chystá snížit rating amerických dluhopisů potom poskytla momentum k prolomení hlavních podpůrných úrovní. S&P uvedla, že pokud se američtí politici nedohodnou na plánu, jak do roku 2013 snížit rozpočtový schodek a výši státního dluhu, potom bude americký fiskální profil ve srovnání s dalšími zeměmi s ratingem AAA příliš slabý na to, aby si USA uvedený rating dokázaly udržet. Mezitím se v reakcích na článek otištěný v řeckých novinách, podle něhož Řecko požádalo EU/MMF o restrukturalizaci svého dluhu a o prodloužení splatnosti úvěrů do roku 2012, ukázalo, jaká nervozita ovládá eurobýky. Zpráva byla následně dementována, ale i tak stačila dostat pod tlak spread na španělských a německých dluhopisech, takže umazala veškeré zisky dosažené od 17. ledna. Když to tedy vše shrneme, zdá se, že bylo zaděláno na dokonalou bouři a situace si vynutila uzavírání již tak chabých dlouhých pozic v EUR, neboť EUR se propadlo na dvoutýdenní minimum.

Po zprávě S&P začal USD index výrazně posilovat (po krátkém propadu) a získal zpět půdu, kterou ztrácel pod nohama od minulého týdne. Wall Street ovšem na tento vývoj zareagovala negativně a index S&P se propadl o 1,1 % a index Nasdaq o 1,06 %. Nebyla zveřejněna žádná významná data s výjimkou indexu trhu rezidenčních nemovitostí NAHB v USA, který se udržuje na úrovni 16 oproti předchozím 17.

Zápis z jednání RBA publikovaný během asijské seance byl více méně v souladu s prohlášením zveřejněným bezprostředně po zasedání – bankovní rada považuje stávající měnovou politiku vzhledem k obchodní bilanci a silným firemním investicím za přiměřenou. Uvedla, že síla australského dolaru zatěžuje investice do obchodně exponovaných oblastí, ale výhled pro trh práce je pozitivní a domácí poptávka roste.

China Securities Journal citoval víkendový komentář guvernéra čínské centrální banky Zhou Xiaochuana, že v boji s inflací dojde k rychlejšímu zhodnocování yuanu. Ve zmíněném článku se uvádí, že tomuto měnovému nástroji se nyní v rámci stávající makroekonomické situace dostalo nové úlohy. Dnešní kurz USDCNY byl fixován na vyšší úrovni než včera (zejména díky síle USD), EURCNY se obchodoval o 1,4 % níže než na začátku včerejší obchodní seance (ale EUR bylo obecně slabé), zatímco JPYCNY nedoznal téměř žádné změny. Je tomu nyní tak, že si obě strany americko-čínského dialogu kladou stejný cíl? I po tomto oznámení předvedly trhy jen málo chuti k riziku, rizikové akcie zamířily níže a akciové trhy následovaly Wall Street do červených čísel.

Když se podíváme do Evropy, očekáváme předběžné údaje PMI v Německu a EU, bilanci běžného účtu a stavební výrobu eurozóny. Severoamerická obchodní seance je rušnější – přináší údaje CPI, předstihové ukazatele a velkoobchodní tržby v Kanadě spolu s počtem vydaných stavebních povolení a údaji o započaté výstavbě v USA.

http://www.saxobank.cz/

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE