Makro: RBA nevidí důvod pro změnu měnové politiky

19.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zápis z březnového jednání australské centrální banky zmiňuje současnou měnovou politiku jako přiměřenou k dosažení střednědobého inflačního cíle....

...Bankovní rada proto nevidí důvod pro změnu úrokových sazeb. RBA 5.dubna zachovala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 %, naposledy prosadila zpřísnění o čtvrt procentního bodu v listopadu.

Tragické události v Japonsku zvyšují nejistotu a krátkodobý globální výhled. Přetrvávají nejistoty ohledně dluhové krize eurozóny, vyšší ceny komodit mohou představovat problémy pro oživení v rozvinutých ekonomikách. V Asii se problémy týkají velmi silného růstu a opatření vůči inflaci.

Vliv prosincových povodní byl ve 4Q na australskou ekonomiku patrný. Extrémní počasí v Queensland komplikuje hodnocení dat pro březnový kvartál. Zatímco domácí poptávka roste solidním tempem, produkce je záplavami negativně ovlivněna. Pokračující silný nárůst podnikových investic je klíčovým prvkem střednědobého výhledu. Bankovní rada projednala velmi silný výhled v sektoru zdrojů, mimo odvětví zdrojů je výhled investic relativně skromný. Mírné zlepšení zaznamenal výhled investic do nebytových staveb.

Velmi rychlý růst zaměstnanosti v druhém pololetí 2011 pravděpodobně zpomalí. Míra nezaměstnanosti se však ustálí na úrovni 5,0%. Maloobchodní výdaje zaznamenaly v prvních dvou měsících roku mírné oživení. Spotřebitelská důvěra se ale zhoršila, ačkoli udržela dlouhodobý průměr. Značný optimismus panoval ohledně výhledu na širší ekonomiku. Podmínky na trhu s bydlením zůstaly utlumené, poptávka po úvěrech zpomalila a ceny domů klesaly.

Záplavy a následný cyklón Yasi krátkodobě způsobí nárůst spotřebitelských cen ve čtvrtletí do března, poté ale v průběhu roku poleví a bude v souladu se střednědobým inflačním cílem 2-3%. Australská centrální banka zveřejní čtvrtletní inflační zprávu 27. Dubna, další schůzka bankovní rady se uskuteční 3. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE