Kukuřice - komodita s nízkými zásobami

19.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Kukuřice v průběhu prvního čtvrtletí pokračovala v růstu. Na počátku ledna se pohybovala cena na úrovni kolem 630 centů za bušl. V první …

Kukuřice v průběhu prvního čtvrtletí pokračovala v růstu. Na počátku ledna se pohybovala cena na úrovni kolem 630 centů za bušl. V první polovině března prošla komodita výraznější korekcí. Aktuálně se pohybuje na úrovni kolem 760 centů. Z grafu níže je zřejmé, že se komodita nachází v dlouhodobém růstovém trendu, který je potvrzen 200denním i 50denním klouzavým průměrem. V dubnu byla proražena rezistence na úrovni 740 centů, z níž se stal support, který je nyní testován.

Obr. 1: Cena kukuřice v US centech/bušl (Zdroj: CSI)


Poslední zpráva USDA počítá s celosvětovou produkcí v sezóně 2010/2011 ve výši 814,94 milionu tun, což je oproti předchozí sezóně o 0,3 procenta výše. Spotřeba by se měla pohybovat na úrovni 838,32 milionu tun, což je oproti minulé sezóně nárůst o 2,8 procenta. Konečné zásoby kukuřice by se měly v sezóně 2010-2011 pohybovat na úrovni 122,43 milionu tun, což je oproti minulé sezóně pokles o 16%. Na konci března vydalo ministerstvo zemědělství v USA pravidelnou zprávu Prospective Plantings, která poodhalila, jak velkou plochu hodlají zemědělci vyčlenit k osetí jednotlivým komoditám. Díky údajům získají investoři poměrně dobrou představu o možné velikosti celoroční úrody. V případě kukuřice plánují zemědělci v USA osít plochu 92,2 milionu akrů, což je přibližně o 5% více oproti minulému roku. Pokud se tak opravdu stane, tak se bude jednat o druhé největší osetí od roku 1944 (rekord byl dosažený v roce 2007). Příčinou růstu osetí je vyšší cena. Největší růst oseté plochy zaznamená Jižní Dakota (+850 000 akrů). Největší pokles by naopak měl nastat v Texasu (-150 000 akrů).

Tabulka 1: Osetá plocha v USA v mil. akrů (Zdroj: USDA)


Pohled na graf celosvětové produkce, spotřeby a konečných zásob ku spotřebě odhalí, že by spotřeba v sezóně 2010/2011 měla překonat produkci. Úroveň zásob ku spotřebě dosáhne 14,6 procent, což je přibližně o 3% nižší hodnota než v minulé sezóně. Průměrná úroveň za posledních 50 let se pohybuje na 24,0%, což je výrazně nad očekávanou hodnotou pro sezónu 2010/2011. Ukazatel poklesne na nejnižší hodnotu za minimálně 10 let.

Obr. 2: Produkce, spotřeba a poměr konečných zásob ku spotřebě-kukuřice (Zdroj: USDA)


Kukuřici v posledních několika měsících podporovala řada fundamentů. Jedním z nich byla zvyšující se poptávka v oblasti etanolového průmyslu, dále pokračující extrémně uvolněná monetární politika a v neposlední řadě i velmi nízké zásoby. Řada výše uvedených faktorů bude podporovat cenu i v následujících týdnech. Osetá plocha v USA by se měla zvýšit přibližně o 5%, což je pro komoditu negativní zpráva. Otázkou ovšem zůstává, zda toto zvýšení bude schopné uspokojit poptávku a výrazněji navýšit zásoby, které se aktuálně vůči spotřebě nacházejí na několikaletém minimu. Lze očekávat, že díky nízkým zásobám bude trh velmi citlivě vnímat jakékoliv neočekávané vážnější výpadky produkce. V následujících měsících lze očekávat pohyb v rámci obchodního pásma či růst.

Tento text čerpá z publikace Colosseum Outlook - unikátního přehledu dění na nejdůležitějších komoditních a finančních trzích, a to včetně očekávaného vývoje. Colosseum Outlook je volně ke stažení.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE