Makro: Předstihový ukazatel australské ekonomiky v únoru zrychlil růst

20.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Statistika Westpac Bank and Melbourne Institute uvedla, že index předstihových ukazatelů Austrálie v únoru zrychlil o 0,4% a následoval 0,3% růst za...

...leden. Pouze dva ze čtyř komponentů rostly, průmyslová stagnovala a počty povolení bytové výstavby se kvůli povodním snížily. V průběhu šesti měsíců rostl hlavní kompozitní index o 4,7%, pomaleji než o 4,9% v předchozím půlročním období, avšak převyšoval dlouhodobý trend 3,3%. Došlo k výrazné revizi tempa růstu LEI za leden z 3,5% na 4,8%, kvůli zlepšení podmínek na pracovním trhu. Současný index, který monitoruje stav ekonomiky, zaznamenal stabilní růst 0,2%, v průběhu šesti měsíců pouze 2,1% a setrval výrazně pod dlouhodobým průměrem 3,2%.

Australská centrální banka zveřejní čtvrtletní inflační zprávu 27. dubna, Westpac Bank předpokládá mezičtvrtletní růst inflace o 0,3% na 0,7%, v souladu s aktuální meziroční prognózou RBA 2,75% v roce 2011. Mnohem větší význam bude mít vývoj mezd a zaměstnanost vzhledem k silnému nárůstu podnikových investic. K dalšímu utažení monetární politiky tak může dojít v září. Příští schůzka bankovní rady se uskuteční 3. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE