Makro: BOE hlasovala v poměru 6-3 pro zachování úrokové sazby na nejnižší úrovni

20.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zápis z dubnového jednání bankovní rady Bank of England odhalil, že tři z devítičlenné bankovní rady opět hlasovali pro zvýšení úrokové sazby. BOE...

...rozhodla po dvoudenní schůzce dne 6. a 7. dubna podle očekávání a ponechala beze změn základní úrokovou sazbu na 0,50 % a velikost programu odkupu dluhopisů ve výši 200 miliard liber.

Zatímco Andrew Sentance požadoval zvýšení úrokové sazby o 50 bázických bodů, Spencer Dale a Martin Weale o 25 bázických bodů. Osm členů bankovní rady včetně guvernéra Kinga hlasovalo pro zachování programu kvantitativního uvolňování, proti byl Adam Posen, který preferoval navýšení o 50 miliard liber. Podle jeho názoru bude dopad inflačních očekávání na mzdy a ceny menší než BOE projektovala v únoru a inflace může klesnout pod cíl ve střednědobém horizontu.

Čtvrtletní výkaz o inflaci nastínil, že se spotřebitelské ceny budou v blízké budoucnosti pohybovat mezi 4% až 5%. Meziroční růst spotřebitelských cen Británie v březnu zpomalil z 4,4% na 4,0%, avšak inflace překročila střednědobý inflační cíl 2,0% šestnáct po sobě jdoucích měsíců. Výrobní ceny zrychlily růst o 0,1% na 5,4%. Krátkodobý výhled je tak stále výrazně proinflační, zejména v důsledku zvýšení sazby DPH, pokračujícího růstu cen energií a komodit a znehodnocení libry.

Nejnovější vývoj zvyšuje stupeň nejistoty pro růst a inflaci ve střednědobém horizontu. Celkově se ale rovnováha proinflačních a protiinflačních rizik nevychýlila natolik, aby odůvodňovala změnu měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE