Makro: Podnikatelská důvěra Německa sklouzla na tříměsíční minimum

21.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podnikatelská důvěra Německa kvůli výhledu oslabuje druhý měsíc. Současnou situaci hodnotí dotazované korporace i přes značná geopolitická rizika...

...opět příznivě. Ekonomický institut Ifo provádí od roku 1991 každý měsíc průzkum zhruba 7000 německých korporací a sestavuje předstihový indikátor pro Německo a celou eurozónu.

Index podnikatelské důvěry Německa v dubnu oslabil o 0,7 bodu na tříměsíční minimum 110,4 bodů. O měsíc dříve klesl o 0,2 na 111,1 bodů a opustil nejvyšší hladinu v historii. Většina ekonomů předpokládala zhoršení na 110,5 bodů. Hladina 100 odpovídala roku 2000. Ukazatel současné situace vzrostl o 0,5 bodu na historické maximum 116,3 bodů. Klíčový indikátor očekávání klesl o 1,8 bodu na sedmiměsíční minimum104,7 bodu.

Ve zpracovatelském sektoru se sentiment zhoršil poprvé od prosince ale nadále zůstává velmi dobrý. Firmy jsou méně optimistické, pokud jde o výhled, exportéři nadále vidí příležitosti. Míra využití výrobních kapacit se pohybuje vysoko nad dlouhodobým průměrem, plány ohledně rozšíření zaměstnanosti jsou oproti březnu opatrnější. V maloobchodu a velkoobchodu se sentiment zhoršil druhý měsíc, současná i budoucí situace je podle dubnového průzkumu méně příznivá. Ve stavebnictví se klima zlepšilo s ohledem na současnou situaci, opatrnost nadále přetrvává ve výhledu.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE