PMČR stručné informace k vývoji českého trhu v 1Q2011

21.04.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Společnost Philip Morris International (PMI), jejíž dceřinou společností je mimo jiné i domácí Philip Morris ČR (PMČR), dnes oznámila výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí 2011. Toto oznámení zahrnuje i komentář k českému trhu.

Dle komentáře se v prvním čtvrtletí 2011 trh s cigaretami v ČR snížil o 2,0 % r/r. Hlavní příčinou je zvýšení cenové úrovně po zvýšení spotřební daně na cigarety v 2Q10 a zvýšení cen na počátku roku 2011. Dodávky cigaret se snížily o 9,4 % při snížení tržního podílu o 3,7 procentního bodu na 45,0 %. Pokles tržního podílu byl zaznamenán především v domácích nízkomaržových značkách. Naopak podíly značek Marlboro a Red&White rostly o 0,2 a 0,5 procentního bodu na 6,5 resp. 13,1 %.

Zmínku o dalším poměrně výrazném poklesu tržního podílu vnímáme mírně negativně. Meziroční pokles dodávek a trhu je však spíš neutrální s ohledem na lehce lepší 1Q10 díky tomu, že se zvýšená daň efektivně projevila až v 2Q10, a také díky vyšším přeshraničním prodejům do Německa (poznámka z komentáře za 2Q10).

Celkově zprávu vnímáme jako neutrální/mírně negativní s tím, že dané pohyby se víceméně předpokládaly, nicméně výraznější propad tržního podílu nás překvapil lehce negativně. Naše projekce počítá pro rok 2011 s poklesem tržního podílu v ČR o 1,5 p.b. Současně však musíme podotknout, že některé metodiky a využívané průzkumy se mezi PMČR a PMI v případech sdělování informací liší.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE