Klíčový význam Spojených států v oblasti zemědělských komodit

20.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americká ekonomika je aktuálně největší na světě. Z první příčky ji nedokázala srazit ani nejvážnější hospodářská krize za několik …

Americká ekonomika je aktuálně největší na světě. Z první příčky ji nedokázala srazit ani nejvážnější hospodářská krize za několik desetiletí, které jsme byli v posledních letech svědky. Je tedy pochopitelné, že investoři bedlivě sledují vývoj tamních makroekonomických ukazatelů a kondici celé ekonomiky. Země je však zásadní i pro investory na komoditních trzích. Obzvláště pak v případě zemědělského sektoru, kde jsou Spojené státy jedním z největších světových producentů a exportérů obilovin, zrnin a olejnin.

Na konci března vydalo ministerstvo zemědělství v USA pravidelnou zprávu Prospective Plantings. Zpráva byla na komoditních trzích tradičně očekávána s napětím, protože poodhaluje, jak velkou plochu hodlají zemědělci vyčlenit k osetí jednotlivým komoditám. Díky údajům získají investoři poměrně dobrou představu o možné velikosti celoroční úrody. Díky své velikosti a vysoké efektivitě zemědělského sektoru patří Spojené státy mezi největší světové producenty a exportéry obilovin, zrnin a olejnin. Proto je pro investory do zemědělských komodit vývoj v zemi zcela zásadní. Význam Spojených států dokládají nejlépe tabulky níže.

Tabulka 1: Pozice USA v zemědělském sektoru - sója (Zdroj: USDA)


V tabulkách je zachyceno pořadí Spojených států z globálního hlediska v případě sklizené plochy, produkce, exportů a spotřeby a jejich procentuální podíl na celku. V případě sóji je zřejmé, že USA jsou největším světovým producentem a exportérem komodity a zároveň mají největší sklizenou plochu. Země je zodpovědná za 35% globální produkce sójí a 30% veškeré sklizené plochy se nachází právě v USA.

Tabulka 2: Pozice USA v zemědělském sektoru - pšenice (Zdroj: USDA)


V případě pšenice již nejsou Spojené státy tak dominantním hráčem. Jsou zodpovědné zhruba za 9% globální produkce a za 28% exportů.

Tabulka 3: Pozice USA v zemědělském sektoru - kukuřice (Zdroj: USDA)


Pro trh s kukuřicí je vývoj v zemědělském sektoru v největší ekonomice ovšem zcela zásadní. Spojené státy jsou největším producentem, exportérem i spotřebitelem kukuřice na světě. Jsou zodpovědné za 39% globální produkce a za 54% exportů. Neméně významné jsou i v případě spotřeby.

Tabulka 4: Pozice USA v zemědělském sektoru - bavlna (Zdroj: USDA)


V případě bavlny je země největším exportérem na světě, přičemž je zodpovědná za 41% vývozů. Z hlediska produkce jí patří s 16% 3. místo. V případě spotřeby není nijak významná.

Z tabulek výše je zřejmé, že Spojené státy hrají v případě nejdůležitějších zemědělských komodit obchodovaných na burzách zcela zásadní roli. Investor by měl proto pečlivě sledovat vývoj v zemi a statistiky typu WASDE a Prospective Plantings, které naznačí, jakým způsobem se bude situace v případě produkce, spotřeby a zásob pravděpodobně v budoucnu vyvíjet. Statistiky mohou velmi významně zahýbat trhy.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE