Makro: Podnikatelská důvěra eurozóny klesá druhý měsíc

29.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podnikatelská důvěra zemí eurozóny se kvůli výhledu zhoršuje druhý měsíc, navzdory snížení se stále pohybuje na dohled nejvyšších úrovní v historii....

...Vývoj naznačuje, že bude oživení průmyslu pokračovat i v následujících měsících. Na základě revidovaných údajů Evropské komise se index podnikatelské důvěry v dubnu snížil z 1,43 na čtyřměsíční minimum 1,28 bodů. Únorová úroveň 1,45 byla nejvyšší od května roku 2000. Většinový konsenzus předpokládal 1,39 bodů.

BCI se odrazil z nejnižších úrovní v dubnu 2009 a od tohoto měsíce drží růstový trend. Vývoj ovlivnil pesimismus manažerů ohledně současné i budoucí produkce s ohledem na slabost domácích a zahraničních zakázek. Nepatrné zlepšení nastalo v hodnocení zásob hotových výrobků. Z výsledku průzkumu podniků je vyloučen ukazatel zaměstnanosti a prodejní ceny.

Čtvrtletní průzkum výrobního sektoru vykazuje po dvou negativních čtvrtletích oživení výroby, zároveň ale zahrnuje slabší hodnocení ohledně objemu nových zakázek, zhoršení konkurenceschopnosti mimo EU a opatrnost ohledně očekávání vývozu v následujícím čtvrtletí. Využití kapacit se postupně zvyšovalo a nyní setrvává nad dlouhodobým průměrem. Pololetní průzkum provedený v dubnu, očekává opětovný nárůst investic v eurozóně i EU o 10% resp o 11%. Výhled investic pro letošní rok se oproti průzkumu z října 2010 výrazně zlepšil.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE