Cena stříbra spadla o 10 %

02.05.2011 | , Limerik
INVESTICE


Cena reagovala na zprávu o smrti Usámy bin Ládina.

Cena stříbra po zprávě o smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina spadla o deset procent, a vrátila se tak na zhruba 44 dolarů (asi 717 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Naopak cena zlata a ropy se snížila pouze nepatrně, zatímco akcie ve většině asijských zemí zrychlily růst. Relativně vysoké zisky naznačují i futures na evropské a americké akcie.

Stříbro tak během několika desítek minut zaznamenalo nejhlubší propad od října 2008, tedy bezprostředně po chaosu, který tehdy na finančních trzích způsobil pád obří americké banky Lehman Brothers. K prudkému propadu ceny ale podle analytiků zřejmě přispěl i fakt, že cena stříbra se v posledních dnech zvyšovala velmi výrazně, a byla tak zralá ke korekci.

"Je to impulzivní reakce na tu zprávu. Je zde riziko větší nestability," řekl jeden z makléřů v Sydney, jehož citovala agentura Reuters. "Mohou se objevit protesty na druhé straně a je možné, že Al-Káida bude chtít ukázat, že i když je vůdce mrtev, válka pokračuje," podotkl makléř. Usáma bin Ládin byl vůdcem teroristické sítě Al-Káida a mimo jiné je zodpovědný za útok na Washington a New York z 11. září 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE