Makro: Výrobní aktivita v Číně stagnovala na devítiměsíčním minimu

02.05.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Růst výrobního sektoru Číny v dubnu stagnoval na devítiměsíčním minimu. HSBC sezónně očištěný index PMI setrval na 51,8 bodů a zaostal za dlouhodobým...

...průměrem (52,3). V březnu stoupl o 0,1 bodu, zatímco v únoru zaznamenal propad o 2,8 na 51,7 bodů. Hladina 50 bodů odděluje růst od poklesu.

Produkce stagnovala a vykazovala nejslabší expanzi za devět měsíců. Růst objemu nových zakázek byl opět nižší než dlouhodobý průměr a naznačuje slabou domácí poptávku. Nové exportní objednávky zaznamenaly v průběhu dubna jen umírněný růst. Nedokončená výroba pokračovala v nepřetržité expanzi deset měsíců ale nejpomaleji od loňského října. Růst zaměstnanosti byl naopak nejvyšší od prosince. Problémy dodavatelů vedly k neúměrnému prodlužování dodavatelských lhůt, většinou kvůli nedostatku zásob.

Vstupní ceny zmírnily růst na osmiměsíční minimum, přesto zůstaly velmi vysoké. Výrobci opět přenesli náklady na koncové zákazníky. HSBC index PMI je sestaven na základě předběžného a konečného průzkumu nákupních manažerů více jak 400 výrobních podniků po celé Číně.

Podle dubnového průzkumu čínské CFLP klesl index výrobní aktivity PMI z 53,4 na 52,9 bodů a zaostal za očekáváním 53,9 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE