Komodity: Cena rýže pokračuje ve svém růstu

03.05.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Začátkem tohoto týdne dosáhla cena rýže obchodovaná na komoditním trhu s podkladovým futures kontraktem na chicagské komoditní burze na své dvou a...

...půl měsíční maximum, když v pondělí vstupovala na trh za cenu 15,36 USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg). Na této hodnotě se držela téměř celý den. Ke konci obchodování jen mírně oslabila, když zakončovala na ceně 15,19 USD. Dnes ráno se začalo prodávat 100 liber neloupané rýže na otevírací ceně 15,30 USD. Celé dnešní dopoledne se drží v úzkém cenovém pásmu v rozmezí od 15,19 USD až 15,35 USD.

Za tento nárůst, který činil za poslední čtyři dny 1 americký dolar, může především vlhké a chladné počasí. Této situaci napomáhá i slábnoucí americká měna, ve které jsou zemědělské komodity kotované. Také se zde projevují i nižší vývozní prodeje a stagnující peněžní trh. Nyní se čeká, jak dopadne první jarní sklizeň v hlavní zemědělské oblasti Vietnamu. Tyto výsledky ovlivní cenu této zemědělské plodiny v nadcházejícím období. Předpokládá se, že všichni čtyři největší exportéři této plodiny zvýší svou sklizeň oproti loňskému roku.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE