Komentář k měnám

04.05.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


Měnový trh nervózně přešlapuje před zítřejším zasedáním ECB, ČNB a BOE. Očekávají se nezměněné sazby ve všech případech, ale jako vždy...

...důležité budou komentáře centrálních bankéřů na tiskové konferenci. Dnešní vývoj na eurodolarovém trhu byl jako na houpačce, pár vylétl na 1,494, aby vzápětí zkorigoval na dopolední úrovně kolem 1,488. Druhý pokus o prolomení úrovně 1,49 se tedy nezdařil. Pro další vývoj eura budou důležité zítřejší komentáře šéfa ECB Tricheta. Dnes euru pomohla vzájemná dohoda mezi EU, IMF a Portugalskem o poskytnutí pomoci. Tu musí ještě schválit opoziční strany v Portugalsku.
Koruna celý den k euru oslabovala až na 24,24 korun za euro, aby v závěru obchodování opět nabrala své zisky a zavřela na úrovni 24,18. Dolar je ke všem měnám stále na ústupu a k jenu oslabil až na úroveň intervenčního levelu na 80,50 jenu za dolar. V Japonsku je svátek, tudíž nejdříve můžeme případnou intervenci čekat v pátek, jestli vůbec. Zajímavý byl opět vývoj na stříbru. To minulý týden atakovalo 50ti dolarovou hranici a díky navýšení zajištění u marginových obchodů (3x za týden) dnes spadlo až pod 40 dolarů za unci. Jedinou záhadou je, proč dolar při výprodejích komodit i akcií neposiluje. Zřejmě se potvrzuje skutečnost, že díky expanzivní měnové politice dolar svůj "safe haven" status ztrácí. Uvidíme při ještě hlubší korekci.

Autor článku

Tomáš Brychta  

Články ze sekce: INVESTICE