Makro: Maloobchodní prodej Austrálie v březnu neočekávaně zpomalil

05.05.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Maloobchodní prodej Austrálie v březnu neočekávaně zpomalil, poprvé za pět měsíců. Tržby klesly o 0,5% a následovaly vzestupně revidovaný růst o 0,8%...

...v únoru a 0,3% v lednu, uvedl australský statistický úřad. Většinový konsenzus očekával vzestup o 0,5%, po předběžném uváděném růstu o 0,5% za únor.

Tržby v obchodních domech klesly o 3% a zaznamenaly největší propad v roce, tržby z prodeje spotřebního zboží se snížily o 0,3%, rovněž tržby za potraviny o 0,4% a ostatní prodej o 0,1%. Prodej oděvů a obuvi nepatrně vzrostl o 0,1%.

V prvním čtvrtletí maloobchodní tržby stagnovaly po poklesu o 0,4% ve 4Q a růstu o 0,5% ve 3Q 2010. Australská centrální banka na květnovém zasedání zachovala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 %. V prohlášení mimo jiné uvedla, že výdaje a půjčky sektoru domácností jsou nadále utlumené, znatelně roste míra úspor. Záplavy omezily výkon některých klíčových odvětví a je pravděpodobné, že bude HDP ve čtvrtletí do března v důsledku přírodních katastrof záporný.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE