Komodity: Cena ropy a ostatní komodity ve volném pádu

06.05.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Cena ropy WTI ve čtvrtek klesla téměř o 9,5 dolarů pod hranici 100 dolarů za barel a zaznamenala největší pokles za 2,5 roku, severomořská ropa Brent...

...se propadla o 10,5 dolarů, což byl největší pád v historii obchodování. Výprodej ropy a ostatních komodit nebyl pouze čistě technický ale odrážel rýsující se závažné ekonomické problémy a geopolitické události. Trhy zaplavila slabá ekonomická data z Evropy a Spojených Států, znepokojení vzbuzovalo další zpřísnění měnové politiky v Číně i prohlubující se dluhová krize eurozóny.

Čtvrteční pokles futures WTI o 8,6% na dvouměsíční minimum $99,80 za barel, znamenal týdenní ztrátu 12,4%. U ropy Brent vyvolal propad 9,4% a uzavírka na $110,80 za barel, týdenní ztrátu 13,6%. Naposledy zaznamenala cena americké lehké ropy srovnatelný pád v září 2008, poté, co Sněmovna reprezentantů v prvním hlasování neschválila záchranný plán ve výši 700 miliard dolarů, po pádu investiční banky Lehman Brothers o dva týdny dříve.

Ropa se připojila k takovým komoditám jako zlato, stříbro, kakao, káva jenž zdolaly nejvyšší úrovně několika dekád, nebo nová historická maxima. Výraznou korekcí prošly ceny průmyslových kovů, tropických a zemědělských komod. Impuls k vlně prodejních příkazů nastal poté, co americký dolar vůči euru výrazně posílil. ECB v květnu zachovala úrokové sazby beze změn a prezident Trichet neočekává brzké zpřísnění měnové politiky v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE