Investoři v USA mají stále v oblibě dluhopisy a zahraniční akcie

06.05.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Několik posledních měsíců se na finančních trzích neslo ve znamení vzrůstajícího optimismu. Akciové indexy se šplhají výše, dluhopisy se …

Několik posledních měsíců se na finančních trzích neslo ve znamení vzrůstajícího optimismu. Akciové indexy se šplhají výše, dluhopisy se pohybují spíše ve velmi širokém obchodním pásmu. Jak se na situaci dívají drobní investoři a která aktiva preferují? To nám částečně pomohou zodpovědět statistiky o přítoku kapitálu do podílových fondů v USA.

Data v pravidelných intervalech zveřejňuje asociace investičních společností v USA Investment Company Institute (ICI). Členové ICI obhospodařují celková aktiva ve výši 13,1 bilionu dolarů. Obrázek 1 zachycuje příliv kapitálu do 3 druhů fondů – akciových, smíšených a dluhopisových. Z grafu je zřejmé, že investoři ve Spojených státech ztrácely důvěru v akcie již ke konci roku 2007. Na počátku roku 2008 jsme se stali svědky masivního odlivu kapitálu. Ještě horší pak byla situace ke konci roku 2008, kdy naplno vypukla finanční krize. V průběhu roku 2008 zasáhl odliv kapitálu všechny tři druhy fondů. Velké oblibě se v posledních měsících těší dluhopisové fondy, které zaznamenaly v průběhu roku 2009 a 2010 masivní příliv kapitálu. Smíšené fondy ve srovnání s výše uvedenými kategoriemi stagnují.

Obrázek 1: Přítok kapitálu do fondů v USA v mil. USD (Zdroj: ICI)


 

Pohled na podrobnější strukturu přílivu kapitálu do akciových fondů odhalí, že američtí investoři nakupovali od roku 2007 především zahraniční akcie. V případě domácích akcií jsme byli v období 2007-03/2009 svědky odlivu kapitálu. V roce 2010 opět převládal odliv. Obrázek 3 znázorňuje vývoj přílivu a odlivu kapitálu do akcií celkem. Zároveň je zde znázorněn Russell Global Index, který zachycuje vývoj globálních akcií. Z grafu je zřejmé, že vývoj je v posledních měsících smíšený. Investoři stále 100% nevěří akciím a střídá se tak odliv a příliv kapitálu do akciových fondů.

Obrázek 2: Příliv/odliv kapitálu do akciových fondů v USA a index S&P 500 (Zdroj: ICI)


Obrázek 3: Příliv/odliv kapitálu do akciových fondů v USA a Russell Global Index (Zdroj: ICI, Bloomberg)
 

Zajímavý je i obrázek 4, kde je zachycen příliv kapitálu do dluhopisových fondů a výnosnost amerických 10letých dluhopisů. Platí, že pokud výnosnost roste, potom cena dluhopisů klesá a naopak. Z grafu je zřejmé, že data o přílivu kapitálu mohou být použita jako jistá forma dlouhodobého contrary indikátoru.

Obrázek 4: Příliv/odliv kapitálu do dluhopisových fondů a výnosnost 10Yr US dluhopisů (Zdroj: ICI, Bloomberg)


Obrázek 5: Příliv/odliv kapitálu do fondů v USA (Zdroj: ICI)


Obrázek 5 znázorňuje příliv a odliv kapitálu z výše uvedených 3 druhů fondů v USA celkem. Z grafu je zřejmé, že jsme v roce 2008 byli svědky masivního odlivu kapitálu. Investoři se nicméně již evidentně otřepali a opět se vrátili zpět k investicím do finančních produktů. Výše uvedených statistik může dlouhodobý investor využít jako contrary indikátory a reagovat opačně oproti “davu“. Tzn. nakupovat akcie a bondy ve chvílích, kdy jsme svědky masivních odlivů kapitálu a naopak uvažovat o prodejích v situaci, kdy jsme svědky masivního přílivu kapitálu.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE