Postoje bankéřů Fedu. Převažují jestřábi či holubice?

15.09.2016 | , Finance.cz
INVESTICE


Velkým tématem posledních týdnů a měsíců je to, zda americký Fed na svém zasedání k 20. a 21. září zvýší či nezvýší úrokové sazby. Šance na přitvrzení měnové politiky rostou a klesají spolu s tím, jak celou věc komentuje ten či onen zástupce měnového výboru Fedu. V posledních dnech přitom takovýchto proslovů proběhla celá řada, což pro mnohé pozorovatele může působit velmi nepřehledně. Není tak na škodu udělat si přehled v posledních vyjádřeních, které stihli bankéři před zahájením fáze mlčenlivosti poskytnout do médií. Z těchto slov si lze vytvořit poměrně dobrý obrázek o tom, kdo bude hlasovat pro navýšení úrokových sazeb a kdo bude dál prosazovat opatrnost.

Janet L. Yellen; Board of Governors, Chair

Důvody pro další zvýšení úrokových sazeb narůstají, a to vzhledem k solidním výsledkům amerického trhu práce a výhledu americké centrální banky pro vývoj ekonomiky a inflace. V případě, že by došlo k přílišnému navýšení úrokových sazeb, má Fed dostatek prostředků, aby zareagoval na případné zpomalení ekonomiky. Zdali dojde k utažení měnové politiky rozhodnou příchozí data.

William C. Dudley; New York, Vice Chairman

Zářijové zvýšení úrokových sazeb je opodstatněné, přičemž investoři podceňují pravděpodobnost jejich růstu již v tomto termínu. Trh práce zpevňuje a americká ekonomika si povede ve druhém pololetí lépe než v prvních šesti měsících roku, tudíž se správný moment monetární restrikce rychle blíží. Neexistuje riziko vzniku bubliny na žádném z aktiv.

Lael Brainard, Board of Governors

Fed by se měl vyvarovat příliš urychleného zvýšení úrokových sazeb. Před tím, než dojde k utažení měnové politiky, by se mělo vyčkat na pádnější důkazy pozitivního vývoje amerických spotřebitelských výdajů a růstu inflace. Pracovní trh není ještě v plné síle. V případě, že by došlo k neočekávaně vysokému růstu poptávky, odpověď v podobě růstu inflace by byla velmi mírná a případně by šla rychle korigovat změnou monetární politiky Fed.

Stanley Fischer, Board of Governors

Spojené státy jsou blízko bodu plné zaměstnanosti. Přestože inflace stále není nad dvěma procenty, je vyšší než v minulém roce a stále roste. Problémem v americké ekonomice je slabý růst produktivity. Růst úrokových sazeb ještě během letošního roku je představitelný. V rozhodování by měl hrát klíčovou roli report počtu nově vzniklých pracovních míst za srpen.

Esther L. George, Kansas City

Aktuální kondice trhu práce a vývoj inflace naznačuje, že nadešel čas k akci. Utažení měnové politiky by však mělo být pozvolné a v žádném případě se nesmí uspěchat. Konečné rozhodnutí záleží na nových makrodatech. Přestože americká ekonomika v prvním pololetí zpomalila, druhé pololetí bude silnější, což by mělo indikovat vhodnost navýšení úrokových sazeb.

Loreta J. Mester, Cleveland

Americký trh práce je v plné síle. Fed by se měl vydat na cestu k pozvolnému zvýšení úrokových sazeb ze současných velmi nízkých úrovní. Udržování nízkých úrokových sazeb přispěje jen velmi málo k řešení ekonomických problémů.

Jerome H. Powell, Board of Governors

Zvyšování úrokových sazeb by mělo být pozvolné a americká centrální banka by měla být ve svém konání trpělivá a opatrná, a to i vzhledem k tomu, že si to jednoduše může dovolit. Fed by se měl při rozhodování o změně své politiky chovat oportunisticky. Aktuálně se inflace nachází pod dlouhodobým cílem a nenutí tak Fed k akci, přičemž naopak křehký ekonomický růst ospravedlňuje spíše podporu formou rozvolněné měnové politiky.

Eric Rosengren, Boston

Pozvolné navyšování úrokových sazeb je správnou cestou. Přílišné vyčkávání na utažení měnové politiky zvyšuje riziko, že Fed prováhá vhodnou chvíli a mohlo by tak dojít k přehřátí ekonomiky a ohrožení finanční stability. Pokud se chtějí Spojené státy ujistit, že se nacházejí v bodě plné zaměstnanosti, je pozvolný růst sazeb správnou cestou.

Daniel K. Tarullo, Board of Governors

Není vyloučeno, že Fed zvýší úrokové sazby již v tomto roce. Před tím, než se tak stane, by však měla inflace posílit blíže k 2% cíli. Investoři by se neměli dívat jen na jednotlivá makrodata, ale na celkový obrázek vývoje ekonomiky. Zámořská ekonomika má stále prostor pro vytváření pracovních míst.

James Bullard, St. Louis

Září by mohlo být dobrým termínem pro zvýšení úrokových sazeb. V posledních měsících totiž došlo k výraznému nárůstu počtu nových pracovních míst, což indikuje solidní kondici americké ekonomiky. Teoreticky by se dalo stihnout do konce roku navýšit úrokové sazby hned dvakrát. Přece jen jsou naplánována tři zasedání.

Hlavní myšlenky z uvedených vyjádření přehledně shrnuje níže uvedená tabulka. Nechybí v ní ani ohodnocení jednotlivých členů FOMC dle jejich příklonu k jestřábímu (hawk) či holubičímu (dove) táboru.

Postoje bankéřů Fedu

Nyní si můžeme udělat poměrně jasný obrázek o tom, co se aktuálně děje uvnitř Fedu. Jde vidět jednoznačná názorová rozpolcenost jeho členů, přičemž na každého zastánce rychlého navýšení sazeb připadá jeden obhájce naopak opatrnějšího přístupu. Zbylí bankéři, a je mezi nimi i prezidentka Yellen, jsou zřejmě nerozhodnutí. V takové konstelaci je nejpravděpodobnější, že se Fed do žádné akce nepohrne a s navýšením sazeb nejspíše vyčká až na prosinec. Tedy na dobu, kdy bude mít k dispozici opět o něco více makrodat k posouzení kondice americké ekonomiky a také již pomine nervozita kolem blížících se prezidentských voleb.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE