... orgány budou totiž i nadále kontrolovat každý kus hovězího, který má být v Japonsku poražen. Podle protestujících by povolením exportu hovězího amerického původu vzniklo dvojí měřítko kvality,což by mátlo japonské konzumenty. Hiroko Mizuhara, předseda japonské unie spotřebitelů, prohlásil, že je nepřípustné, aby bylo na trh uvedeno zároveň maso z domácích chovů, které bude kontrolováno ještě další tři roky, společně s nekontrolovaným americkým importem. Japonci zahájili plošné kontroly v říjnu 2001, přesně měsíc po nálezu dobytka nakaženého BSE v prefektuře Chiba. Export hovězího z USA byl zastaven v prosinci 2003 v reakci na výskyt nemoci šílených krav na území Spojených států. V období, kdy je hovězí v Japonsku monitorováno, klesla spotřeba tohoto druhu masa o 40 procent a místní farmáři se obávají kolapsu celého zemědělského odvětví v reakci na plánované uvolnění embarga na dovoz masných produktů z USA.