Letošní dividenda Unipetrolu bude vyšší než loni

12.04.2017 | , Investujme.cz
INVESTICE


Dobrá zpráva pro menšinové vlastníky zní, že od roku 2010 akcie Unipetrolu neustále rostou. Drobné výkyvy nahoru a dolů nastoupený trend nijak nezpochybňují. Je a bude tedy co rozdělovat, k čemuž se skupina hlásí s plnou odpovědností. Polská petrochemická společnost PKN Orlen, která je majoritním vlastníkem Unipetrolu, rozhodla o množství kroků, které zajišťují aktiva v Česku před riziky a generují také růst investic. To vše má posílit paralelně prováděná reorganizace celé kapitálové skupiny, která má nejen ekonomické, ale zřejmě i strategické pohnutky.

Unipetrol se v současnosti řídí podle své nové střednědobé strategie. Dokument nazvaný Strategie skupiny Unipetrol staví v horizontu let 2017 až 2021 na šesti strategických ambicích. Najdeme mezi nimi posílení lidského kapitálu, rozvíjení stávající silné pozice v oblasti petrochemie či vybudování tzv. maloobchodu budoucnosti. Předpokládá se rovněž, že se udrží dosavadní vysoká aktivita s tendencí neustále se zlepšovat, cíleně inovovat a aktivně vyhledávat další oblasti podnikání. Co se však týká klíčových čísel, nedává Unipetrol do budoucnosti nahlédnout dál než do roku 2018. Odůvodňuje to tím, že delší výhled není možný „kvůli vysoké volatilitě makroekonomických parametrů“.

„Unipetrol se oficiálně vrací k dividendové politice, kterou navíc hodlá stabilně zvyšovat po vzoru mateřské společnosti PKN Orlen. Oznámenou strategii proto hodnotím pozitivně a případnou korekci doporučujeme využít k navyšování pozice v Unipetrolu,“ zamýšlí se očima investorů nad strategickým dokumentem skupiny Unipetrol Ondřej Koňák, analytik Patria Finance.

Skutečnost, že vedení petrochemického holdingu Unipetrol se chce v nejbližších letech zaměřit na zvyšování výše vyplácené dividendy, potvrzuje také finanční ředitel společnosti Miroslaw Kastelik. "Pro výplatu budoucích dividend je ovšem nutné, aby si Unipetrol zachoval stabilní finanční pozici," zdůraznil finanční ředitel společnosti Miroslaw Kastelik.

Ohledně hlavních provozních a strategických cílů pro letošek a rok 2018 zakotvil Unipetrol ukazatel celkové ziskovosti EBITDA LIFO na úrovni 19,7 miliardy korun. Z toho 17,5 miliardy korun připadá do segmentu Downstream, dalších 2,3 miliardy korun směřuje do segmentu Maloobchod a záporných 0,1 miliardy korun připadne segmentu Korporátní funkce.

V roce 2015 byl provozní zisk 10,9 miliardy a v roce 2016 dosáhnul cca 12 miliard. Poslední dva roky byly ovšem rekordní. Zohledníme-li tedy dlouhodobý roční průměr, zisk podle skupiny v letech 2017 a 2018 vzroste. Ve srovnání s průměrem za roky 2013 až 2016 bude pak – ve smyslu strategie holdingu – roční provozní zisk vyšší přibližně o 2,8 miliardy.

Strategie pro roky 2017 až 2018 se rovněž odvíjí od celkových investic CAPEX dosahujících úrovně 16,3 miliardy korun, z čehož 8,6 miliardy korun má být vynaloženo na rozvojové účely a ještě z toho 83 procent v segmentu Downstream, patnáct procent v Maloobchodním segmentu a dvě procenta v segmentu Korporátní funkce. Suma ve výši 7,6 miliardy korun přijde na údržbu a regulatorní výdaje.

Strategie Unipetrolu v neposlední řadě dále předpokládá dokončení výstavby nové polyetylenové jednotky (PE3), nárůst maloobchodního tržního podílu na 20,7 % v příštím roce a realizace potenciálu rafinérských aktiv s vysokým využitím. To má letos a v roce 2018 dosáhnout průměrně 87 %. Z předloňského zisku, jak známo, vyplatí Unipetrol akcionářům dividendy za více než miliardu korun.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: INVESTICE