Pravidelný týdenní komentář k trhu

26.05.2017 | , J & T
INVESTICE


V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na setkání Eurogroup, OPEC a zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC. Pondělní Eurogroup oproti očekávání nepřinesl uvolnění fin. prostředků pro Řecko, tedy druhá revize postupu země směrem k reformám prozatím nebyla dokončena. Účastníci opětovně posunuli termín finální dohody (16.6.). Zasedání zemí OPEC dle očekávání přineslo prodloužení dohody o snížené úrovni těžby ropy do března 2018. Nicméně trh doufal v dodatečné snížení těžby, což se nenaplnilo. Zápis z posledního zasedání FOMC měl jestřábí podtón. Centrální bankéři dále naznačili červnové zvýšení sazeb a i možný začátek procesu úpravy velikosti bilance Fedu. Vše samozřejmě za předpokladu dodržení přinejmenším současných makroekonomických a tržních podmínek. Zámořské trhy se vymanily z vybírání zisků z předchozího týdne a naopak stanovily nové historické rekordy. Důvodem další vlny optimismu byl návrh státního rozpočtu pro další rok, který dává šanci pro daňovou reformu. Domácí trh bohužel tuto vlnu nenásledoval a prošel mírným vybíráním zisků. Index PX zakončil týden na 1016 bodech či –0,4 % t/t.  
 
Z domácích informací jsme sledovali konec výsledkové sezóny. VIG představilo ve středu čísla za 1Q17, která nepřinesla výraznější překvapení. Čistý zisk dosáhl 69 mil. EUR (+3,0 % r/r) vs. oček. 72 mil. EUR. Akcie zakončila týden na 653,1 Kč (-0,4 % t/t).
 
Stock Spirits zveřejnil některá provozní data za 1Q 2017. Trh s vodkou v Polsku meziročně poklesl o 1 % z pohledu hodnoty a o 1,5 % z pohledu objemů, což bylo částečně způsobeno Velikonocemi, které na rozdíl od minulého roku byly letos až ve 2Q. Tržní podíl Stock Spiritu v Polsku pak zůstal víceméně beze změny (25,2 % oproti 25,3 % na konci minulého roku). Titul zakončil páteční seanci na 52,7 Kč (+1,4 % t/t).
 
Fortuna oznámila dokončení akvizice společnosti Hattrick Sports Group, která byla oznámena již v únoru tohoto roku a schválena na mimořádné valné hromadě v dubnu. Fortuna dále podepsala smlouvu o prodeji loterijní části, která již byla také dříve oznámena. Kupující stranou je společnost Sazka, cena transakce nebyla zveřejněna. Titul zakončil týden na 108,9 Kč (+4,4 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií týdne byla opětovně CME (-3,9 % na 93 Kč). Na titulu se neobjevila žádná korporátní informace. Jednalo se spíše o korekci předchozího prudkého růstu. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna (+4,4 % na 108,9 Kč). Fortuna oznámila, že dokončila akvizici Hattrick Sports a současně prodala svoji loterijní část Sazce. Vzhledem k oznámené aktivitě se Sazkou může trh spekulovat i na další možné spolupráci s touto společností.
 
Příští týden by se měl nést v poklidném duchu. Na programu nejsou žádné potenciální tržní impulzy. V USA a v Londýně budou mít navíc v pondělí zavřeno z důvodu svátku. S koncem května dojde k rebalancím indexů MSCI, což může přinést na trh zvýšený objem a v některých případech i volatilitu. Celkově pro příští týden nečekáme výraznější pohyby a mírně kladný sentiment.
 
Z domácího trhu připomeneme technickou událost, kdy se v pondělí obchodují akcie Unipetrolu naposledy s nárokem na hrubou dividendu 8,3 Kč (3,1% hrubý div. výnos). Společnost rovněž zveřejnila protinávrhy na valnou hromadu (7.6.), kde vypíchneme jen návrhy na vyšší dividendu v rozmezí 13,5-18,5 Kč na akcii.
 
Z makroekonomického výhledu se v Číně zaměříme na středeční oficiální PMI průmyslu (oček. 51 po 51,2 bodech m/m) a čtvrteční Caixin PMI v průmyslu (oček. 50,2 po 50,3 bodech m/m). V USA se zaměříme na čtvrteční ISM průmyslu (oček. 54,9 po 54,8 bodech m/m) a páteční data o měsíční zaměstnanosti (oček. 180 po 211 tis. nových pracovních míst). 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE