Index Dow Jones opět posouvá svá historická maxima.

27.11.2017 | , Fio banka
INVESTICE


ndex Dow Jones +0,14 % na 23590,81 b. Index S&P 500 +0,01 % na 2602,58 b. Index Nasdaq Composite -0,07 % na 6884,403 b...

...

V pondělní seanci americké akciové trhy pokračují v předchozím růstu z minulého týdne a index Dow Jones přidává  0,14% a širší S&P 500 se drží výš o 0,01%. Tento nastávající týden přinese řadu událostí. Hned v úterý bude americký prezident Donald Trump jednat s republikánskými senátory a to ohledně podpory jím navrhované reformy, kde hlasování by mohlo proběhnout už ve čtvrtek a ve středu vystoupí v Kongresu  dosluhující šéfka FEDu Janet Yellenová a Banking Committee tak posvětí jmenování jejího nástupce Jaye Powella.

V centru zájmu bude také tento týden ropa a ve čtvrtek proběhne zasedání skupiy  OPEC ve Vídni a zatím je více než pravděpodobné, že se dohodne na prodloužení omezení těžby minimálně na půl roku nebo i delší horizont.  V minulém týdnu se ceny lehké WTI již dotkly úrovně 58,81 USD/barel, což odpovídá dvouletému maximu. Podle analytiků za tímto růstem stojí především výpadek klíčového kanadského ropovodu Keystone, který doslova vymazal z ropného trhu v USA dodávky cca v objemu 590 000 barelů za den. Z těchto důvodů musely US  rafinérie pro uspokojení své poptávky sáhnout do rezerv domácí zásoby. Podle informací agentury Reuters také Rusko spolu s uskupením OPEC podporují prodloužení stávající regulace ropné produkce. Obě strany tak našly v této otázce shodu a  jen dolaďují detaily dohody. Dnes cena WTI koriguje a ustupuje z dvouletého maxima a posouvá se níž k cenové úrovni 58,1 USD/barel tj. ztrácí více než 1,3%.  Tato situace nevyhovuje akciím v těžebním ropném sektoru a tak společnost Transocean ( RIG ), která těží ropu především z ropných věží v oceánu dnes obchoduje se ztrátou necelých 2% a také konkurenční  těžař Marathon Oil Corp. ( MRO ) ztrácí více než 3,5%. Se ztrátou necelých 0,5% obchoduje také známá těžařská společnost Exxon Mobil ( XOM ), která dnes informovala, že reorganizuje své rafinérské operace a to z důvodů zvýšené ziskovosti. Pod  tlakem jsou dnes také akcie těžaře Freeport MCMorran ( FCX ), které si odepisují více než 2%.   Za zmínku stojí také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), které dnes obchodují také v červeném a ztrácí více než 1,2%.

Dnes se daří žlutému kovu a zlato se lehce přehouplo přes hranici 1295,5 USD/Troy.unci. Zlato tak reaguje na znepokojení ohledně nízké úrovně inflace v USA a možnými důsledky pro politiku úrokových sazeb Federálního rezervního systému a tato situace se ve spojení negativně podepisuje na síle amerického dolaru, který dnes na páru s eurem přidává 0,22% a tj. na úrovni 1,1904 USD/EUR. Z výše zmíněných důvodů si více než  1% připisují akcie největšího kanadského těžaře zlata Barrick Gold Corporation ( ABX ) a také konkurenční Randgold Resources ( GOLD ), jež přidává 0,5%. Naopak se nedaří společnosti Eldorada Gold Corp. ( EGO ), kde akcie společnosti odepisují více než 4%. Společnost se rozhodla snižovat své náklady, ale také zde dojde již v  příštím roce ke snížení celkové produkce a také výhledu objemu těžby.

Velmi dobře si dnes vedou akcie mediální společnosti CETV ( CETV ), které se nesou na vlně spekulace  o zájmu koupi skupin čínské CEFC a Penty o koupi majoritního podílu ve společnosti.       Skupina CEFC zatím tyto spekulace odmítla, ale v minulosti se již zájem z její strany objevil. Akcie CETV ( CETV ) obchodované na trhu v USA si zatím připisují 3,5%..

Index S&P 500 +0,01 % na 2602,58 b.
Nejsilnější sektory S&P Změna Nejslabší sektory S&P Změna
Utility +0,5 % Energie -1 %
Telekomunikace +0,4 % Základní materiály -0,5 %
Zbytná spotřeba +0,1 % Zdravotní péče -0,1 %
Nejsilnější akcie S&P Změna Nejslabší akcie S&P Změna
L Brands (LB) +4,0 % Western Digital Corp (WDC) -6,7 %
Illumina (ILMN) +3,4 % Marathon Oil Corp (MRO) -3,4 %
Align Technology (ALGN) +3,2 % Seagate Technology (STX) -3,3 %
Newell Brands (NWL) +2,6 % Micron Technology (MU) -3,2 %
Sealed Air Corp (SEE) +2,6 % Cimarex Energy (XEC) -3,1 %


Luboš Bedrník
Fio banka, a.s.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE