Cena benzínu opět pod 30 Kč za litr Naturalu 95, dříve než jsme očekávali

25.11.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Ceny pohonných hmot v ČR se opět dostaly pod psychologickou hranici 30Kč za litr Naturalu 95. Předpovědi expertů, že k tomuto faktu dojde se naplnily dříve...

Ceny pohonných hmot v ČR se opět dostaly pod psychologickou hranici 30Kč za litr Naturalu 95.

Předpovědi expertů, že k tomuto faktu dojde se naplnily dříve než jsme očekávali. Připomínáme, že za skokovitým růstem v polovině září a zvýšení průměrných cen benzínu nad 33,50 Kč za litr stál růst cen ropy na historická maxima nad 70 dolarovou mez. Za razantním poklesem, který započal v polovině října vidíme aktuální stagnující cenu ropy (nyní 58,70 za barel WTI). V poslední době cenu ropy ovlivňují zejména meteorologické zprávy o tuhosti letošní zimy, informace o postupném odstraňování škod na rafinériích způsobené hurikány a zásoby ropy ve skladech USA. Cena dolaru vůči koruně ve sledovaném období (od říjnových propadů) hrála spíše pasivnější roli.

Tato rovnováha je velice vratká a v zimním období bude stěžejní průměrná teplota zejména v severovýchodní části USA (viz. spotřeba topného oleje), stávky v zemích těžících ropu a a stále vysoce pravděpodobné teroristické útoky na ropovody v Asii. Z dlouhodobého hlediska bude hrát hlavní roli celosvětový hospodářský růst, který nejvíce ovlivňuje spotřebu tohoto černého zlata. Cena benzínu by se do konce roku již neměla dostat mimo pásmo 28,50 – 31,50 Kč za litr Naturalu 95.

Autor článku

Jan Procházka  

Články ze sekce: INVESTICE