Budoucností telekomunikací jsou virtuální operátoři

28.11.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Trh mobilních telekomunikačních služeb je v ČR vzhledem k poču používaných SIM karet považován za plně saturovaný a vysoce konkurenční. Počet SIM karet dosahuje...

Trh mobilních telekomunikačních služeb je v ČR vzhledem k poču používaných SIM karet považován za plně saturovaný a vysoce konkurenční. Počet SIM karet dosahuje 11 milionů, penetrace je tedy 110% a na trhu působí tři nadnárodní operátoři. I přes 110% penetraci u nás ale stále existuje asi čtvrtina lidí, kteří mobilní telefon nevlastní. Většinou ho považují za drahý, resp. dražší než pevnou linku. Průměrná cena za minutu hovoru se v mobilních sítích stále pohybuje okolo 4 Kč, zatímco u pevných linek je to pod 2,9 Kč. Tyto zákazníky vyžadující především nízkou cenu již v zahraničí úspěšně obsluhují tzv. virtuální mobilní operátoři. Tito operátoři fakticky nevlastní žádnou vlastní GSM síť, ale pouze si ji pronajímají od jednoho nebo několika klasických operátorů. Virtuální operátoři pak využívají nejrůznější slevy (objemové, speciální podpůrné akce) na které by většinou jednotlivý zákazník nedosáhl. Část těchto úspor pak operátor přenáší na klienty ve formě levnějšího volání.

I přes obavy tradičních operátorů z kanibalizace jejich vlastní zákaznické základny je efekt vstupu virtuálních operátorů pozitivem i pro ně. Ztráty z kanibalizace převažují zisky z nových zákazníků, které by jinak klasický operátor nikdy nepřilákal. V ČR se na spuštění první virtuální mobilní sítě v nejbližší době chystá největší alternativní operátor pevných linek GTSNovera. Můžeme se tak těšit jak na levnější mobilní služby, tak na růst výnosů mobilních operátorů – optimální kombinace.

Autor článku

Petr Bartek  

Články ze sekce: INVESTICE