SPAD zakončil líný týden v optimismu.

02.12.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Poslední obchodní seance tohoto týdne probíhala po většinu dne na BCPP u jednotlivých titulů v obdobném scénáři, jako v předešlých dnech, v závěru však...

Poslední obchodní seance tohoto týdne probíhala po většinu dne na BCPP u jednotlivých titulů v obdobném scénáři, jako v předešlých dnech, v závěru však vlna nákupních pokynů pomohla převážné části trhu vzhůru. Včerejší excelentní závěr klíčových indexů v USA nalil ráno optimismus do akcií, obchodovaných v rámci SPAD. Jedná se zejména o společnosti ČEZ, Philip Morris, Komerční banka, a Unipetrol, u nichž zvýšená aktivita investorů vytlačila kurzy do zhruba jednoprocentního posílení. V průběhu dne se opět aktivita postupně snížila a zejména společnost Philip Morris se vrátila k otevírací hodnotě. V odpoledních hodinách navíc dále oslabila a dnešní výlet zakončila cenou 17112,50 Kč (-0,21%).

Investory potěšily zejména oba bankovní tituly. Akcie Komerční banky si udržely po většinu seance téměř jedenapůlprocentní posílení. Poslední půlhodina ji posunula ještě o kousek vzhůru a ukončila na ceně 3475 Kč (+1,91%). Společnost Erste Bank byla o něco slabší z hlediska počtu obchodů i výsledku, přesto závěrečný kurz 1344 Kč (+0,83%) mnohým akcionářům dodal optimismu. Rovněž ČEZ dnes ráno posílil a nejvíce se obchodoval 4 až 6 Kč nad otevírací úrovní. Závěr týdne nakonec vytlačil cenu na 690,95 Kč (+1,46%) s objemem přes 741 mil. Kč.

Poslední ze společností, která vykazovala během dne slušné posílení, byl Unipetrol. Akcie tohoto petrochemického gigantu však v závěru mírně oslabily a zavřely cenou 229,35 Kč (+0,46%). Akcie ČeskéhoTelecomu dnes přidaly pouze +0,35% na cenu 498,50 Kč.

Naproti tomu dnes mírně oslabily společnosti Zentiva - na závěrečných 1085 Kč (-0,09%) a společnost Orco, která zavřela na ceně 1668 Kč (-0,09%).

Nejzajímavější byl dnes vývoj akcií CETV. Včerejší korekce dnes pokračovala dalším poklesem až na cenu 1330 Kč. Zde se krátce po úvodu seance zastavil a vyčkával bez pohybu většinu dne. V závěrečných minutách však došlo k nákupům, za něž tato akcie vděčí závěru 1353 Kč (+0,86%).

Zhodnotíme-li vývoj v uplynulém týdnu lze konstatovat, že nízká aktivita investorů, ovládající náš trh, znemožňuje výrazné posílení jednotlivých akcií. Proto pokud nedojde k přílivu nového kapitálu v podobě velkých zahraničních investorů, jen obtížně se dočkáme v krátké době výrazného posílení trhu.

Autor článku

Milan Andrys  

Články ze sekce: INVESTICE