Souhrn týdne 5. 12. - 9. 12. na trzích USA

12.12.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové indexy v minulém týdnu mírně oslabovaly. Prosincová rally, ve kterou investoři doufali, zřejmě potřebuje dostatečně silný impuls, který by ji pomohl nastartovat. Takovouto úlohu katalyzátoru by v tomto týdnu mohlo sehrát...

... zasedání Fedu, na kterém by mohlo dojít k vyslání signálu, že se současné kolo zvyšování úrokových sazeb blíží ke konci. Cena lehké ropy vzrostla již třetí týden v řadě, což také jistě do určité míry přispělo k nevýraznému výkonu akciových trhů. Středem zájmu byl v uplynulém týdnu též pohyb ceny zlata, která se vyšplhala na nová několikaletá maxima a uzavírala na 530.39 USD za trojskou unci. Zlato v předešlém týdnu přidalo téměř 7% a od počátku roku se zhodnotilo již o 21%.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Investoři však opět nemohli být zklamáni zveřejněnými makroekonomickými daty. Ministerstvo práce USA oznámilo, že produktivita nezemědělského sektoru se ve třetím čtvrtletí zvýšila o revidovaných 4.7% oproti stejnému období minulého roku. Jde o nejrychlejší růst za poslední dva roky. Analytici očekávali revizi produktivity práce na 4.5%.

 

Podnikové objednávky vzrostly v říjnu o 2.2%, když největší nárůst o revidovaných 3.7% zaznamenaly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Objednávky zboží jiné než dlouhodobé spotřeby se zvýšily o 0.5%. Zářijové podnikové objednávky byly revidovány nahoru o 0.3% na pokles o 1.4%.

 

Index spotřebitelské nálady Michiganské University pro první dva prosincové týdny vyskočil na 88. bodů oproti 81.6 bodům v listopadu a předčil tak očekávání ve výši 86 bodů. Ke zlepšení tohoto makroekonomického ukazatele přispěly zejména pokles cen benzínu a růst počtu nově vytvořených pracovních míst.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Producent zdravotnických pomůcek společnost Guidant má nového zájemce o koupi společnosti a společnost Johnson & Johnson tak má nového soupeře. Boston Scientific nabídla Guidantu 25 mld. USD či 72 centů za akcii a argumentovala tím, že spojení s její společností by bylo pro Guidant prospěšnější, než v případě akvizice společností Johnson & Johnson. Uzavření transakce by společnosti Boston Scientific umožnilo přístup na rychle se rozvíjející trh implantačních srdečních defibrilátorů a zvýšilo tak její konkurenceschopnost vůči dvěma největším rivalům Medtronic a St. Jude Medical. Producent čipů Texas Instruments zvýšil svůj výhled zisků i příjmů pro čtvrté čtvrtletí. Akcie společnosti však přesto oslabovaly.

 

Studie Californské university v Los Angeles předpovídá trvalejší ochlazení trhu s bydlením v roce 2006. Útlum trhu s nemovitostmi by měl pravděpodobně trvat po několik let a měl by americkou ekonomiku stát 8 tis. pacovních míst. Zpráva cituje několik příznaků indikujících oslabování trhu s nemovistostmi, mezi kterými jsou např. slábnoucí nová výstavba a prodeje nových domů či pokles poptávky po hypotéčních zástavních úvěrech. Na zprávu ppřirozeně reagovaly akcie stavebních společností poklesem.

 

Časopis New England Journal of Medicine zveřejnil zprávu, že společnost Merck zatajila informaci o negativním vlivu léku Vioxx na srdce. V řádném obchodování tak tato společnost ztratila 2.01% ze středeční uzavírací hodnoty. Eli Lilly &Co. oznámila, že po odečtení poplatků očekává očištěné zisky za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2005 v horní části rozmezí dřívějších odhadů 73 centů až 79 centů a 2.80 USD až 2.86 USD. Společnost dále předpověděla své zisky nad predikci analytiků i pro rok 2006. Společnost očekává, že zisk ovlivní silný očekávaný provozní zisk a nižší než dříve očekávaná míra zdanění.

 

Čipová společnost Intel snížila svá očekávání čtvrtletních tržeb na 10.4 mld. USD až 10.6 mld. USD. Revize tržeb Intelu stlačila očekávání mírně pod odhady analytiků. Výrobce video her Electronic Arts Inc. převezme Jamdat Mobile Inc. v hotovosti za 680 mil. USD.  Jamdat Mobile Inc. poskytuje hry a vyzváněcí melodie pro mobilní telefony. Smlouva tak představuje 19% prémii k hodnotě 27 USD za akcii k uzavírací ceně Jamdatu.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

 Ceny energií v průběhu uplynulého týdne rostly již třetí týden v řadě, když v pátek došlo k poměrně výrazné korekci. Cena lehké ropy tak nakonec posílila pouze o 0.18% na uzavírací hodnotu 59.96 USD za barel. Dolar v průběhu předešlého týdne vůči euru oslabil o 1.09% a oproti japonskému jenu o 0.33%. Vůči libře americký dolar oslabil dokonce o celých 1.62%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 0.32%.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE