Analýza událostí na kapitálových trzích, obchodování na RM SYSTÉMU.

12.12.2005 | , RM-Systém
INVESTICE


Oživení obchodování s Českým Telecomem, novinky o ČEZu.


Z tradiční předvánoční letargie, při kterém se investoři zaměřují spíše na vánoční nakupování, vybočoval tento týden bezesporu Český Telecom. Kurs reagoval na slova finančního ředitele ČT, který se vyjádřil k možnosti mimořádné dividendy. O tom, zda a v jaké výši bude zisk společnosti vyplacen nebo investován, se rozhodne na valné hromadě na přelomu dubna a května. Výplata dividendy může probíhat v několika scénářích.

První varianta předpokládá, že ČT nenajde vhodný akviziční cíl, kam by mohl investovat volné finanční prostředky a vyplatí zadržený zisk z roku 2004 (28 Kč na akcii) a mezi akcionáře rozpustí i zisk za rok 2005 (dalších 19,5 Kč na akcii). Analytici při tomto scénáři předpokládají dividendu 52 Kč, což by znamenalo, že společnost zbylou část do 52 Kč, tj. 4,5 Kč vyplatí formou zpětného odkupu akcií, to by znamenalo, že společnost Telefónica zvýší podíl ve společnosti o 0,8%.

Další variantou, jejíž možnost nastínil finanční ředitel ČT, předpokládá možnost kapitálové restrukturalizace, která by znamenala zvýšení dluhového financování celé společnosti. ČT by zvýšil zadluženost o zhruba 2 mld. EUR, což by vedlo k možnosti vyplacení mimořádné dividendy ve výši 180 Kč. Část, konkrétně 47,5 Kč, by byla vyplacena přímo, zbylých 132,5 Kč může společnost rozdělit například zpětným odkupem akcií. V případě, že by se ČT chtěl vyhnout další nabídce převzetí, musela by část akcií prodat také sama společnost. Tato varianta také předpokládá, že nebude nalezen vhodný akviziční cíl, což je ve středoevropském regionu dost pravděpodobné

. Spekulace o tom, která varianta nakonec bude správná vyhnala kurs akcie na trhu RM SYSTÉM z pondělních zahajovacích 494 Kč až na čtvrtečních téměř 530 Kč, poté přišlo mírné ochlazení, které bylo způsobeno pravděpodobným vybíráním zisků a týden ČT ukončoval na aukční ceně 510 Kč.

Akcie ČEZu, které v úterý na trhu RM S prudce oslabily pod vlivem velkých prodejů až k 657 Kč, ve středu ztrátu rychle dohnaly a dostaly se až ke čtvrtečním maximům 707 Kč. Týden uzavíraly na aukční ceně 695 Kč.

Zájem investorů se obrací především k akvizičním cílům společnosti, ČEZ v současné době tvoří poměrně silné zisky a akviziční politikou se je snaží rozpustit. V pátek ČEZ předložil závaznou nabídku americké společnosti PSEG Global L.L.C., která je majoritním vlastníkem polských elektráren ELCHO a Skawina. ČEZ tak potvrdil zájem o polský trh, další akviziční cíle má současné době i v Rumunsku, kde již vlastní distributorskou společnost Electrica Oltenia a je černým koněm v soutěži o podíl ve společnosti Muntenia Sud, která by mohla stát až 500 mil. EUR.

Unipetrol se v současné době drží v pásmu 224 až 230 Kč při ne příliš velkých objemech obchodů kolem 0,5 mil Kč za den. PHIPIL MORIS ČR uzavíral týden 17 418 Kč, Komerční banka 3 429 Kč. Na „Volném trhu RM S“ se projevuje zvyšující se zájem o investování, největší objemy obchodů již tradičně dosahoval Mittal Steel Ostrava (závěr 2 534 Kč), Vítkovice (závěr 261 Kč), Třinecké železárny (závěr 1 770 Kč).

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE