BHS: Erste Bank - Rumunsko - dnes večer rozhodnutí o vítězi tendru na Banca Comerciala Romana (BCR).

20.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


soutěži o rumunskou banku BCR je rakouská Erste Bank favoritem, když se v závěrečné fázi potkala s portugalskou bankou Banco Comercial Portugues...

...(Millennium).
Samotné výběrové řízení, které bylo asi poslední velkou příležitostí pro vstup západní banky na rychle rostoucí trh země kandidující do EU, by mělo mít rozuzlení dnes večer okolo 18:00 SEČ zveřejněním výsledku. Rumunská vláda pak předpokládá, že by smlouvu s vítězným uchazečem podepsala ve středu.
BCR ovládá 25% trhu s 22 miliony obyvatel a její bilanční suma dosahovala v červnu 7,3 mld EUR. Očekává se, že cena za 61,9% akcií bude výše něž 3 mld EUR (nabídka Erste v 1. kole byla 3,2 mld EUR), tj. cca pětinásobek účetní hodnoty. Španělské zdroje spekulují o 3,8 mld EUR, jež by mohla nabídnout konkurenční BCR (Millenium) a získat tak vítězství.
Účast Erste v tendru již byla kapitálovým trhem absorbována, nicméně s akvizicemi je spojována možnost zvýšení základního jmění Erste Bank (mimochodem mnohem silněji je tato možnost vnímána u konkurenční BCR), což by mohlo růst akcií Erste dočasně zastavit. Podobný, ne-li horší účinek by mohla mít přes úspěch v tendru příliš vysoká cena zaplacená za rumunskou BCR, zejména pokud by se přiblížila na dohled ke 4 mld EUR. V každém případě se dnes asi lze těšit na velmi volatilní obchodování s tímto titulem.
(Zdroj:Reuters)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE