Prognóza pro americké akciové trhy na rok 2006

22.12.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Nikdo není schopen akurátně predikovat, kterým směrem trhy v příštím roce půjdou, a jak se říká, „s určitostí lze počítat pouze se smrtí a s daněmi”, avšak současná...

...konstalace amerických akciových trhů vypadá pro investory velmi lákavě. Jsou sektory, které se jeví jako velice přeprodané – v extrémní korekci, jako například sektor automobilů (propad o 35% v roce 2005). A na straně druhé jsou zase sektory, které vypadají, že budou v roce 2006 oslabovat, jako například sektor těžby a zpracování uhlí (po nárustu o 82% v roce 2005). Většina akcií se ale v současné době jeví jako relativně podhodnocené, v závislosti na výšce současných úrokových sazeb, inflaci a podmínkách růstu čistého profitu. Inflace i úrokové míry se nacházejí pod dlouhodobým normálem. Inflace se pohyuje od roku 2003 kolem 2%, čistý profit amerických korporací vzrostl v roce 2004 o 25% a akcie v průměru o 11%, v roce 2005 vzrostl čistý profit o 15% a akciové trhy posílily, zatím, jen o 5%. Jen tento cca 24% diferenciál nám naznačuje současné podhodnocení akciových trhů. Toto je způsobeno třemi hlavními diskontními factory, stojícími za pesimismem a skepsí, která brání dalšímu růstu:

1. obava z inflace, negativně ovlivněna vysokými cenami ropy, zemního plynu a energií obecně
2. obava, že Americká centrální banka - FED bude nadále zvyšovat úrokové míry a utlumí tak růst HDP, růst korporátních zisků
3. geopolitické napětí a terorismus

HDP USA v roce 2006 zpomalí, FED se o to bude určitě snažit. HDP vzrostl o 4,4% v r. 2004 a 3,6% v r. 2005. Dlouhodobý průměr je na úrovni 3%. Růst čistého profitu korporací asi také zpomalí. Růst o cca 20% v letech 2004 až 2005, je nad dlouhodobým průměrem. Stratégové a ekonomové na Wall Street očekávají nárůst kolem 7% v roce 2006, což je konsistentní s dlouhodobým ekonomickým trendem. Avšak, 7% se předpovídalo i v r. 2004 a 2005. Konzervativní prognózy měly vždy své opodstatnění, nestojí zato se vychylovat od průměru.

Průměrné P/E je nyní na 15. Standard, u baromertu americké burzy, jímž je index S&P 500 je 22 a ještě před pár lety byl tento poměr dokonce 30. Tím, jak P – cena akcií, stagnuje a E – čistý profit, roste, tak se akcie jeví jako atraktivnější. To vede k přílivu nových peněz do akciových fondů, nebo k prodejům dluhopisů a následným nákupem akcií, akciových fondů. Navíc, stabilizace ceny ropy, která zkorigovala ze $72 na současných $60, ale také kontrolovaná inflace, jež meziročně vzrostla jen o 2%, jsou bezesporu pozitivy.

Jedním z nejsilnějších argumentů podporujících prognózu posilování akciových trhů v roce 2006, je fakt, že americké korporace mají po 5. letech “úspor” enormní množství hotovosti. Od kolapsu trhů, tzv. “zplasknutí bubliny” a dalších propadů akcií, v letech 2000-2002, se extrémně dbalo na snižování nákladů a tím bylo vygeneroválo značné množství hotovostních rezerv – cashe. Konkrétně se jedná o 1.Trilión USD! (bráno dle 500 největších společností v hlavním indexu Standard & Poors Index - S&P500). Tato závratná suma peněz bude určitě významným pohonem dalšího posilování akciových trhů. S tím, že předpokládaná alokace bude následující:

§ Značná část bude investována do tzv. “Cap-ex –Capital expenditures” - investičních výdajů a expanzivních výdajů korporaci. K nimž patří investice do nových zařízení, strojů a především do nákupu inovačních technologií, které korporacím zajišťují zachování konkurenčních výhod. Investice do nich jsou v podstatě nutností pro udržení si pozice na trhu a zachování konkurenceschopnosti. I přesto, že tato tendence byla proklamována už před více než rokem, skutečná evidence tohoto trendu se začína projevovat až v současné době. To bude výhodou zejména pro velké a středněvelké technologické firmy, jako jsou MSFT, CSCO, INTC, KLAC, EMC, QCOM, WDC atd. Toto znovuoživení techologických firem, povede k vyznamné realokaci prostředků do toho sektoru a obecně k posilování téměř všech technologických titulů

§ Odkupování vlastních akcií na volném trhu tzv.”Stock Buy Backs” – akt, kde společnost investuje sama do sebe, což sebou přináší dva pozitivní efekty:

1. Zvýšenou poptávku po daných akciích díky důvěře vrcholného managmentu v budoucnost svých firem a díky jejich snaze o maximalizci návratnosti investice akcionařů (Return on investment - ROI)

2. Optické “zlevnění ohodnocení” svých akcií, tím, že se počet akcií na volném trhu zmenší a P/E (poměr ceny akcie a zisku) se stane atraktivnějším (...ostatní akcionáři mají tím pádem větší podíl na celkovém zisku)

§ Zvyšování výplat dividend – a tím zvýšení atraktivity nákupu svých akcií. Podniky z S&P500 nyní vyplácí v průměru 1,7% p.a., DJIA 2,2% p.a.

§ Akvizice – strategické investice, jež svou logikou úzce souvisí s bodem ”zachování si konkurenceschopnosti”, ale také s potenciálem dalšího vývoje a růstu sekcí rozvoje a výzkumu (R&D) daných korporací, a to přes koupi dalších podniků, v mnoha případech menších konkurentů

Přední investiční stratégové na Wall Street také očekávají v příštím roce nárůst hlavních akciových indexů, a to o cca 10%. Abby Joseph Cohen, hlavní stratég z firmy Goldman Sachs & Co konzervativně předpovídá index S&P500 do 12 měsíců na hodnotě 1400 (10% nárust) Tobias Levkovich ze Citigroup má takřka stejnou předpověď. Ed Keon, z prestižní firmy Prudential Securities předpovídá index S&P 500 dokonce na úrovni 1530 bodů (nárust o 21%) Hlavními důvody jejich optimismu jsou solidní americká ekonomika, rapidně rostoucí korporátní zisky, nízké ohodnocení akcií v porovnání s dluhopisy a s historickým průměrem, inflace pod kontrolou a zejména postoj centrální banky – FEDu, jež je témeř u konce zvyšování úrokových sazeb. Většina z nich očekává, že investoři, kteří se akciovým trhům po dlouhé období vyhýbali, začnou do akcií, díky stabilizujícímu se ekonomickému prostředí a promíjejícím rizikům, znova vstupovat.


Existují zde však stále rizika, před kterýma je třeba se mít na pozoru

1. Začneme nečím jednodušším: - americkou okupací Iráku (i přesto, že si spousta lidí přala, aby se s ní nezačínalo…):

Hlavní otázkou, jež může v roce 2006 trhy ovlivnit je, jak a zejména kdy sdružená vojska opustí zemi. Od března 2003 v Iráku bylo přes 250tis. amerických a 50tis. mezinárodních jednotek. V současné době je zde pořád cca 160tis. amerických vojáků a 24tis. mezinárodních. I přesto, že se jedná o většinu nemilitantních, ale spíše správních, jednotek, snahou vládnoucích republikánů bude nastolit v Iráku finální pořádek a dostat podstatnou část svých jednotek zpět do USA ještě před důležitými kongresovými volbami 7.11.2006. Ztráta vedoucího postavení republikánů, totiž může značně destabilizovat jejich pozici v Kongresu a tím i prosazování jejich ekonomických plánů. Což potažmo může mít negativní dopad i na akciové trhy. Avšak, v případě brzkého odchodu US jednotek, můžeme vsadit na další zmírňování napětí na Blízkém východě. To se pak z největší pravděpodobností projeví také (vřele vítaným) poklesem cen ropy a tím pádem také dalším oslabením inflačních tlaků

2. Inflace:

Zde slovo jednoho z ekonomických velikánů, nositele Nobelovy ceny, pana Miltona Friedmana “… inflace je vždy a všude monetární fenomén, choroba každé měny…”. Proč tak dramaticky ? Neboť je třeba si uvědomit, že z makroekomických vlivů, nemá na akcie nic tak ničivý efekt, jako právě inflace. Tento fenomén je třeba zejména v nadcházejícím roce bedlivě sledovat, protože jeho trend bude určovat směr akcií. Domníváme se však, že inflační tlaky díky stabilizaci cen ropy a nízké mzdové inflací pominou. FED proto může být méně agresivní. Statistickým faktem z historie je skutečnost, že kdykoli se „spread“ – rozdíl mezi “CPI” (spotřebitelskou inflací) a “CPI ex energy & food”, CPI, avšak bez statistického komponentu energií a jídla dostane do rozdílu většího než-li 2%, je to signálem, že inflace je na ústupu. Navíc, v reportu ze dne 15.12. inflace zaznamenala největší pokles hodnoty od roku 1949, kdy se snížila na současných 3,5%. Hodnota CPI Ex je nyní na 2%. Tato fakta, jen potvrzují tuto hypotézu

3. FED – Americká centrální banka a zvyšování úrokových sazeb

Od roku 2003 byly úrokové míry zvýšeny už 13x. Naposledy 13.12.2005, akciové trhy však reagovaly na tuto zprávu ze zasedání FEDu příznivě, protože úroky už se v USA nebudou dlouho zvyšovat. FED zde podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25% a zároveň změnila rétoriku v doprovodném komentáři. Měnovou politiku už nepovažuje za podpůrnou, ale naznačila, že ještě bude úprava sazeb zřejmě nutná. Změna rétoriky v doprovodném komentáři FEDu je na trhu vnímána jako náznak, že FED ještě se zvyšováním úroků neskončil, ale přešel do závěrečné fáze cyklu, čímž se vytváří příznivé klima pro akcie.

V neposlední řadě také kalendář nabízí povzbuzující fakta, neboť akciové trhy vstoupily do historicky silného období roku. Od roku 1950 se index S&P500 v průměru téměř nepohnul, vezmeme-li každé období od začátku května do konce října. Akcie však v průměru razantně posílily v období od 31. října do začátku května. Zainvestovaná suma $10,000 v období od května do září by Vám vydělala v letech 1950-2004 pouhých $3200 což je 32%, avšak stejná zainvestovaná suma $10,000 by Vám vynesla v období od konce října do května přes neuvěřitelných $500,000, nebo 5000%. Investiční hantýrka radí \"Buy in November, Sell in May and go away\", což ve volném překladu znamená \"nakup v listopadu, prodej v květnu a zmiz…\". Historie to potvrzuje, nakupujte v listopadu a prodávejte v květnu, vyděláte tak.

A závěrem, jak vypadají americké akcie nyní? I přesto, že silně posilují drahé kovy v čele se zlatem (jež se před pár týdny obchodovalo dokonce na $540 za trojskou unci, čož je nejvyšší úroveň za posledních 25 let), a také znovu roste cena ropy (nyní na $60 za barel), akciové trhy nereagují nikterak negativně, naopak. Dle technické analýzy se trhy nacházejí na svých 4. letých maximech, s velkou pravděpodobností, že růstový trend bude pokračovat. Na trhu panuje “dostatečná skepse”, což je velmi pozitivní kontra indikátor. „Short Intrest“, barometr oné skepse, neboli poměr akcií které jsou spekulativně prodány “na krátko” – “short”, je nyní na úrovni 5,2. Statistické čtení nad 5,0 je velmi pozitivní – “bullish”. Neboť při posílení akciových trhů, budou spekulanti nuceni své pozice uzavřít a to tak, že budou muset spekulativně prodané pozice nakoupit zpět, což jen posílí poptávku a nákupní náladu.

Pár týdnů nečinnosti od začátku prosince 2005 nejsou indikací toho, že trhy ztrácejí na síle a brzy začnou oslabovat, nebo dokonce propadnou, ale spíše, jakýmsi vydechnutím po solidních nárustech. Indexy od DJIA až po Nasdaq posílily od října v průměru o 10% a připravují se k dalšímu růstu. Všechny předpoklady jsou zde k tomu, aby růstový trend pokračoval i v roce 2006.
AFIN Brokers, a.s.

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE