Včerejší nárůsty přilákaly na pražskou burzu prodejce

28.12.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Ve druhém povánočním obchodním dni se aktivita investorů na pražské burze za absence fundamentálních zpráv přece jen zvýšila, poměrně výrazně narostl objem...

Ve druhém povánočním obchodním dni se aktivita investorů na pražské burze za absence fundamentálních zpráv přece jen zvýšila, poměrně výrazně narostl objem zobchodovaných akcií (1,4 mld. Kč), o což se zasloužila ve srovnání se včerejším dnem výrazně vyšší aktivita na prodejní straně. Hodnota indexu PX-D se proto snížila o 0,25% na 3.704,90 bodů.

Největší aktivita obchodníků byla jako obvykle u akcií společnosti ČEZ, jejichž hodnota se při zobchodovaném objemu 460 mil. Kč snížila o 0,7% na 728,90 Kč. Nejvýraznější pokles si ”připsaly” akcie CME a Unipetrolu, jejichž cena se snížila o 2,2% a 1,3% na závěrečných 1.374 Kč, resp. 231,90 Kč. Proti trhu dokázaly ”jít” jen akcie Erste Bank (+ 0,8%) a zejména Philip Morris. Akcie tabákového výrobce dnes totiž posílily o výrazných 1,7% na závěrečných 17.925 Kč. Za růstem stojí dle mého názoru zejména investoři orientující se na slušný dividendový výnos těchto akcií a využívají nyní možnosti nakoupit je ještě za relativně nízkou cenu. U akcií Komerční banky se ani dnes výraznější počet kupců neobjevil, což znamenalo v konečném bilancování pokles o 0,5% na 3.427 Kč. Dle mého názoru nereflektuje současná hodnota akcií Komerční banky nedávné pozitivní zprávy jakými byly zvýšení ratingu a výhledu od renomovaných ratingových agentur, na hospodaření banky by se také mělo kladně projevit nedávně zvýšení úrokových sazeb se strany ČNB. Proto očekávám u těchto bankovních akcíí v blízkém období výrazně vyšší nákupní aktivitu, zejména se strany konzervativněji zaměřených institucionálních investorů.

Autor článku

Rostislav Míšek  

Články ze sekce: INVESTICE