BHS: ČEZ se nevzdává dalších akvizic

29.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Na konci roku provedla společnost nejen bilanci své akviziční činnosti, ale i příležitostí, které by mohly připadat v úvahu v roce...

...2006:

Bulharko – dále probíhá jednání o koupi 100% podílu v uhelných zdrojích ve městech Varna a Ruse. Soutěž o obě elektrárny vyhrála letos na jaře ruská společnost Unified Energy System (UES), ČEZ v obou případech skončil na druhém místě, bulharský antimonopolní úřad však rozhodl, že UES smí získat pouze jednu z elektráren. Verdikt antimonopolního úřadu poté soudně napadla Bulharská privatizační agentura. O věci dosud nebylo rozhodnuto.

Rumunsko – od poloviny září probíhá tendr na distribuční společnost Electrica Muntenia Sud S. A. ČEZ byl 3.10.2005 potvrzen jako kvalifikovaný účastník tendru a postoupil do další fáze privatizace.
V roce 2006 má dále dojít k vyhlášení privatizačních tendrů na tři výrobní komplexy (včetně dolů): Rovinari (1 320 MW), Turceni (2 310 MW) a Craiova (630 MW). Privatizovány mají být dále i zbývající distribuční společnosti v Rumunsku.

Polsko – pokračují další vyjednávání týkající se privatizace elektrárny Kozienice s pěti vybranými zájemci včetně ČEZ.
ČEZ dále oslovil americkou energetickou společnost PSEG Global L. L. C. závaznou nabídkou na koupi jejích majoritních podílů v polských elektrárenských společnostech Elektrociepłownia Chorzów Elcho Sp. z o.o., a Elektrownia Skawina S. A.

Černá hora – v polovině prosince byl vypsán nový privatizační tendr na tepelnou elektrárnu Pljevlja o instalovaném výkonu 210 MW a na 31,1% podíl v těžební společnosti „Rudnik uglja“, A. D. ta zásobuje elektrárnu hnědým uhlím. Termín pro přihlášení do tendru je v polovině února 2006.

Makedonie - v závěru letošního roku ČEZ oficiálně vyjádřil zájem o makedonského distributora elektřiny společnost AD ESM, která obsluhuje 721 tisíc koncových zákazníků a ročně prodá 4,4 TWh elektřiny. Kromě distribuce společnost ESM vlastní 11 malých vodních elektráren s celkovou instalovanou kapacitou 38 MW.

Společnost ČEZ sleduje i další oblasti v jihovýchodní a střední Evropě, které by mohly být z hlediska akvizičních možnosti perspektivní. Pokud se již na počátku roku 2006 však nepodaří uspět v nějaké konkrétní akvizici , je podle vedení společnosti pravděpodobné vyplacení vyšší dividendy akcionářům.
(Zdroj:www.cez.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE