Akcie zaznamenaly růstový rok

02.01.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


V závěru letošního roku se americké akciové trhy pohybovali kolem již dosažených hodnot a na Wall Street nebyla patrná zásadní aktivita a možná i investorský...

...sentiment, který by dokázal ještě více posunout hlavní akciové indexy v případě DJIA ke hranici 11000 bodů, v případě Standard and Poor´s 500 ke hranici 1300 bodů. Průmyslový Dow Jones Industrial zakončil rok 2005 na úrovni 10 718 bodů a technologický Nasdaq Composite zakončil na 2 205 bodech.

Nicméně akciové indexy nejsou zase tak se svými hodnotami nízko, aby investoři nemohli být spokojeni se svými výnosy a to zvláště za poslední cca 2 měsíce roku 2005. Ovšem historicky vzato se v závěru roku trhy snaží ještě něco dokázat prostřednictvím investorů a zopakovat tak tradiční teorii o tzv. Santa Claus rally či následně o tzv. lednovém efektu. Trhy si mohou vzít inspiraci ze zveřejňovaných reportů uplynulém týdnu, kdy mezi důležité indikátory patřila spotřebitelská důvěra, prodeje existujících domů a data o úrovni strojírenské výroby, které podali důkaz o tom, že US ekonomika jede takřka na plný plyn. Je ovšem třeba zmínit, že případný nárůst trhů nebude jednoduchou záležitostí, neboť se evidentně projevují typické příznaky tradingu na konci roku. Mezi ně patří nižší objemy obchodů na obou hlavních burzách, určité „zapouzdřené“ (nevýrazné, uzavřené) obchodování a rovněž nízká volatilita nepřinášející žádoucí kursový pohyb.

Zajímavé akcie:
• Bristol-Myers Squibb Co. (BMYT): Akcie farmaceutické společnosti posílily o více než dvě procenta poté, co společnost získala ve Spojených státech amerických schválení svého léku na léčbu revmatické artritidy Orencia. Lék Orencia získal povolení k léčbě pacientů trpících kloubními potížemi, a u nichž dostatečně nezabíraly starší medikamenty. Mezi tyto léky patří oblíbené léky jako Enbrel společnosti Amgen Inc. (AMGN) či Remicade společnosti Johnson & Johnson (JNJ). Společnost v pátek uvedla, že by se měl lék Orencia na trhu objevit do konce února. Akcie BMY se dlouhodobě obchodují za 20– 30 USD , nyní stojí 22,20 USD.
• General Mills Inc. (GIS): Americký výrobce cereálií reportoval mírný nárůst čtvrtletního zisku, kterým předčil odhady analytiků, když vyšší ceny a růst prodejů jogurtů Yoplait a polévek Progresso vykompenzovaly nižší prodeje cereálií a zvýšené náklady. Čistý zisk společnosti za fiskálně druhé čtvrtletí končící 27. listopadu činil 97 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 92 centů na akcii za shodné tři měsíce před rokem. Celkové příjmy společnosti se zvýšily o 3 %a na 3,27 mld. USD (odhad činil 3,25 mld. USD). Minulý týden společnost zvýšila projekci zisku pro rok 2006 a zvýšila i čtvrtletní dividendu díky lepším než očekávaným výsledkům v prvním pololetí fiskálního roku. Akcie GIS se dlouhodobě obchodují za 45 – 55 USD, nyní stojí 49,75 USD AFIN Broekrs, a.s.

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE