Na trhu RM-S byl uplynulý rok 2005 velmi úspěšný

02.01.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Uplynulý rok 2005 byl na trhu RM-S objemem uzavřených aukčních obchodů s cennými papíry nejúspěšnějším od roku 2000 a z hlediska cenového vývoje byl

vůbec nejúspěšnějším rokem v historii RM-S. Základním faktorem, který pozitivně ovlivnil tyto výsledky, byla především v celková ekonomická situace. Česká ekonomika se nachází ve výrazné růstové fázi s relativně stabilním růstem hrubého domácího produktu, s minimální inflací a pevnou korunou. Největší společnosti vykazují meziroční růst ziskovosti a úhrnná produktivita práce je hybným stimulátorem růstu HDP. Podle posledních zveřejněných údajů Českého statistického úřadu vzrostl HDP za třetí čtvrtletí o 4,9 % a za devět měsíců se zvýšil o 5 %. V loňském roce 2005 rostl vývoz českého zboží vysokým tempem a výrazně předstihl růst dovozu, rozdíl mezi tempem růstu vývozu nad dovozem činil za tři čtvrtletí 6,2 bodu. Všechny tyto skutečnosti vedly k tomu, že investování do českých cenných papírů, především pak akcií, bylo velice zajímavé a většina velkých investorů na českém trhu s cennými papíry investovala značné částky do akcií.

Za celý rok 2005 byly na trhu RM-S realizovány aukční obchody ve výši 3,1 miliardy korun a ve srovnání s rokem 2004 vzrostl objem obchodů o 35 %. Vyšší objem aukčních obchodů byl naposledy v roce 2000. Pouze ve dvou měsících letošního roku byl objem aukčních obchodů nižší než v předchozím roce, a sice v dubnu a v listopadu, jinak se pohyboval růst od sedmi procent až po trojnásobek v srpnu. Největší zájem byl o akcie společnosti ČEZ, která expanzivní politikou a propojením s těžbou uhlí se stává jedním z největších elektrárenským podniků v regionu.

Všechny výše uvedené faktory se nejvýrazněji projevily v cenovém růstu. Celkově index PK 30 posílil o 63,8 %, což je růst, který nemá v krátké historii českého kapitálového trhu obdoby. V roce 2004 končil index na hodnotě 1443,51 bodu, ale o dvanáct měsíců později již na 2364,98 bodu. Přitom index v průběhu roku vystoupal až na hodnotu 2387,87 bodu, která je v současnosti historickým maximem indexu. Nejvíce v bázi indexu posílily akcie Unipetrolu, které byly koncem roku 2004 za 97,60 Kč, ovšem koncem uplynulého roku již za 232 korun. Celková tržní kapitalizace kótovaných akcií Unipetrolu činila v závěru roku 2005 celkem 42,1 miliard korun, akcionáři tak zhodnotili za rok svůj majetek o 24,4 miliard korun. Rovněž akcionáři již zmiňovaného elektrárenského giganta, společnosti ČEZ, si výrazně polepšili. Kurz akcií se meziročně zvýšil na více než dvojnásobek z 341 na 730 korun. V hodnotě celkového majetku to znamená růst z 202,2 miliard korun na 432,4 mil. Kč konce roku 2005.

Z dalších emisí si výrazně polepšily akcie Spolany, které vzrostly z 81 na 152 korun, tj. o 87,2 %, a akcie Severočeské plynárenské s růstem o 78,7 na 5 718 korun. Ze 72 emisí akcií, které byly na trhu RM-S na počátku i koncem roku 2005 vzrostl kurz v 48 případech a pouze 24 emisí zaznamenalo pokles. Jsou mezi nimi především emise společností, ve kterých se připravuje odchod z trhu, případně proběhl povinný odkup, nebo se ocitly v některém ze sledovaných případů privatizace, jsou zde ovšem i akcie, kde pokles je způsoben pouze poklesem poptávky po titulu. Mezi emise, které vykázaly ztrátu kurzu se tak ocitly např. akcie akciových společností Perla (pokles o 23,3 %), Setuza (o 18,8 %), Česká zbrojovka (o 18,0 %) a United Energy (o 32,9 % a 30,4 %).

Mezi novinky uplynulého roku patřilo na trhu RM-S otevření volného trhu. Na tomto trhu jsou obchodovány emise akcií, které z různých důvodů byla vyřazeny či vyloučeny z oficiálního trhu. Na určitou dobu sem byly zařazovány i emise, ve kterých probíhalo vytěsnění minoritních akcionářů. Celkově tak od 1. srpna 2005, kdy byl trh oficiálně otevřen, prošlo volným trhem 27 emisí, z toho pak bylo vyřazeno osm emisí. Na začátku roku 2006 tak zůstalo na volném trhu 19 emisí. Za pět měsíců fungování volného trhu zde byly realizovány obchody za 212 mil. Kč a z dvaceti sedmi emisí byl obchod alespoň s jedním kusem uzavřen v 25 případech. Největší zájem se soustředil především na akcie společnosti MITTAL STEEL Ostrava, se kterými byly uzavřeny obchody za 77,4 mil. Kč, zájem byl rovněž o akcie Vítkovic (51 mil. Kč) a Třineckých železáren (24 mil. Kč). Z devíti emisí, se kterými se trh v srpnu otevíral, zbylo koncem roku osm emisí (akcie Živnostenské banky byly vyloučeny až po skončení obchodního roku). Z těchto osmi emisí zaznamenaly největší růst akcie Vítkovic, které se zpočátku nabízely za 55 korun, ovšem na konci roku to bylo již 270 Kč. Trojnásobný růst měly akcie Třineckých železáren, které posílily ze 660 na 1980 korun. Pokles z těchto osmi emisí měly pouze akcie Živnostenské banky a ŽĎAS, v obou případech se jedná o vliv uplatnění § 183i obchodního zákoníku.

Největším problémem tak byl na trhu RM-S neustálý úbytek emisí, který nejvíce ovlivňují zákonné úpravy (§ 183i OZ a § 44 ZKPT), ale i přeměna podoby emisí ze zaknihovaných na listinné. Koncem roku 2005 tak bylo na trhu RM-S celkem 125 emisí, když koncem roku 2004 to bylo 178 emisí, mezi nejvýznačnější ztráty trhu patří odchod Českých radiokomunikací, České pojišťovny, Českomoravských dolu a Subterry. Na trhu tak koncem rok bylo 72 emisí akcií, 2 podílové fondy a 51 emisí dluhopisů..

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Ivan Nápravník  

Články ze sekce: INVESTICE