BP: Wyeth očekává pro letošní rok 10% nárůst zisku na akcii

10.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Farmaceutická společnost Wyeth (WYE) v pondělí oznámila, že pro letošní rok počítá s nárůstem zisku na akcii o 10 procent oproti roku 2005, ale...

...současně uvedla, že vykazuje vyšší výdaje spojené se soudním sporem týkajícího se jejího léku na snížení váhy, který již byl stáhnut z trhu.

Společnost očekává, že ziskem za rok 2005 mírně předčí horní hranici původních odhadů pro zisk 2,80-2,90 USD na akcii. Analytici v průměru zisk firmy za právě skončený rok odhadují na 2,94 USD na akcii.

Pro rok 2006 společnost počítá se ziskem mezi 2,97-3,07 USD na akcii, bez započtení potenciálních nákladů na restrukturalizaci ale včetně uplatnění akciových opcí.
Analytici v průměru zisk společnosti bez započtení jednorázových položek za letošní rok odhadují na 3,14 USD na akcii. Odhad trhu ovšem nezahrnuje dopad akciových opcí, který společnost odhaduje na 12-15 centů na akcii.

Společnost odhaduje, že se její příjmy za tento rok zvýší v rozmezí středního až vyššího jednociferného pásma, tedy o zhruba 4-9 %. Hrubou marži firma odhaduje na 71-73 procent.

Wyeth očekává, že růst mezinárodních prodejů jejího léku Enbrel na léčbu artritidy předčí v letošním roce 30 procent. Společnost vlastní exklusivní práva na lék Enbrel společnosti Amgen Inc. (AMGN) mimo území Severní Ameriky. V roce 2005 předčily mezinárodní prodeje tohoto léku 1 mld. USD.

Růst příjmů z prodeje vakcíny Prevnar na prevenci určitých dětských infekcí společnost odhaduje na více než 25 procent.

Společnost také předpokládá, že obnoví růst u svého antidepresiva Effexor, přičemž u mezinárodních prodejů očekává dynamičtější růst ve srovnání s prodeji na americkém trhu.

Akcie WYE včera oslabily o 0,50 % na 47,52 USD, v poobchodní fázi zpevnily o 0,99 % na 47,99 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE