BP: Akcie France Telecom s největším poklesem od roku 2002, když tržby firmy nesplnily očekávání

12.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Akcie společnosti France Telecom SA, druhého největšího telekomunikačního operátora v Evropě, dnes vykazují největší pokles za více než tři roky poté,...

...co společnost oznámila, že se její tržby za rok 2005 zvýšily méně, než původně očekávala, a společnost zároveň předpověděla další zpomalení i pro letošní rok.

Akcie společnosti dnes oslabily až o 8,8 procenta na 19,76 EUR a v 9:49 se na pařížské burze obchodovaly na ceně 20,08 EUR. Jedná se o největší pokles od listopadu 2002.

Jak společnost uvedla, v roce 2005 vykázala růst příjmů o 2-3 procenta, což vyšlo pod projekcí vydanou 27. října, která počítala s tříprocentním růstem, a současně i pod původními odhady, které počítaly s 3-5% expanzí.

Říjnové snížení projekce společnost zdůvodnila klesajícími příjmy z polské divize pevných linek a divize korporátních sítí. Společnost se potýká s poklesem tržeb u tradičních operací pevných linek, když zákazníci využívají více mobilní telefony a telefonují přes internet za pomoci bezplatných služeb poskytovaných společnostmi jako Skype Technologies SA.

Společnost uvedla, že by se zpomalení mělo přenést i do roku 2006, ve kterém očekává nárůst tržeb o dvě procenta.

Společnost Morgan Stanley dnes snížila investiční doporučení na akcie France Telecom z "overweight" na "equal-weight" a společnost Lehman Brothers zredukovala odhad cílové ceny o 8,8 % na 26 EUR.

Oznámení společnosti France Telecom poslalo do červených čísel i akcie dalších telekomunikačních společností. Akcie Deutsche Telekom AG oslabily až o 2,8 % na 13,78 EUR, akcie Telecom Italia SpA zaznamenaly pokles až o 2,8 % na 2,49 EUR.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE