Souhrn týdne 9. 1. - 13. 1. na trzích USA

16.01.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Druhý obchodní týden tohoto roku již probíhal v poklidném duchu a hlavní americké akciové indexy po výrazných ziscích z prvního týdne nezaznamenaly příliš velké změny. Makroekonomická data byla poněkud smíšená a negativní vliv na...

a ... vývoj akciových trhů měla i skutečnost, že Irán, i přes nevůli USA, obnovil svůj nukleární program. Index Dow Jones zůstal téměř nezměněn, když posílil o zanedbatelných 0.01% a uzavíral tak na hodnotě 10,959.87 bodů. S&P index vzrostl o 0.17% na konečnou hodnotu 1287.61 bodů. Největší zisk si však opět připsal technologický Nasdaq, který přidal 0.50% na uzavíracích 2305.62 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Dobrou a překvapivou zprávou bylo oznámení ministerstva obchodu USA o snížení deficitu americké obchodní bilance o 5,8% na -64.2 mld. USD v měsíci listopadu minulého roku, zatímco ekonomové očekávali snížení pouze na úroveň -66.2 mld. USD. Přesto se jedná o třetí největší schodek v historii.

 

Ministerstvo financí USA oznámilo přebytek vládního rozpočtu ve výši 10.98 mld. USD za prosinec, i přes relativně vysoké výdaje. Prosincový výsledek vysoce předčil očekávání analytiků, kteří předpovídali přebytek ve výši jen 5 mld. USD. Jde navíc o první prosincový přebytek od roku 2002.

 

Tržby maloobchodů se v prosinci v USA meziměsíčně zvýšily o 0.7%, přičemž k růstu ukazatele výrazně přispěly prodeje osobních automobilů. Bez započtení prodeje automobilů tržby vzrostly pouze o 0.2%. Analytici v prosinci očekávali vyšší růst tržeb o 0.9%, zejména díky předvánočnímu prodeji automobilů a elektroniky. Bez započtení prodeje automobilů ekonomové odhadovali růst o 0.4%.

 

Index cen průmyslových výrobců v USA v prosinci vzrostl o 0.9%, což je nejvíce od září loňského roku. Oznámilo to americké ministerstvo práce. Jde o mnohem větší růst než bylo očekáváno, když analytici předpovídali vzestup pouze o 0.4%. Index jádrové inflace, který nepočítá s vlivem růstu cen potravin a energií, vzrostl jen o 0.1%. Analytici v případě jádrové inflace předpovídali vzestup o 0.2%.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson nakonec za výrobce zdravotnických přístrojů Guidant zaplatí 24.2 mld. USD. Johnson & Johnson tak pravděpodobně uspěje v tvrdém souboji s konkurenční společností Boston Scientific, který měl o koupi Guidantu rovněž zájem. Oba rivalové své nabídky až do poslední chvíle vylepšovali. Boston Scientific za společnost nabízel téměř 25 mld. USD. Guidant tedy nakonec upřednostnil nižší nabídku od Johnson & Johnson, i když podle expertů je stále možné, že Boston Scientific se ještě pokusí výsledek zvrátit a svou nabídku předloží přímo akcionářům Guidantu. Johnson & Johnson nyní za jednu akcii nabízí 71 USD, zatímco předchozí nabídka zněla jen na 68 USD.

 

Americká letecká společnost Boeing získala největší zakázku na satelity za posledních devět let. Hodnota objednávky tří satelitů společností Mobile Satellite Ventures nebyla zveřejněna. Boeing pouze prohlásil, že je to jeho největší zakázka tohoto typu od roku 1997. Cena technologické společnosti Apple se vyšplhala na rekordní maximum poté, co investiční firma Banc of America Securities zvýšila cílovou cenu jejích akcií na 87 USD z předchozích 78 USD. Důvodem tohoto kroku je zejména očekávání ještě vyššího prodeje digitálních hudebních přehrávačů iPod.

 

Producent automobilových součástek Visteon zamýšlí v rámci nového restrukturalizačního programu uzavřít tři továrny a dalších šest továren vyčlenit k prodeji. Společnost dále oznámila, že restrukturalizace by se mohla dotknout až 23 závodů po celém světě. Restrukturalizační plán bude společnost stát zhruba 800 mil. USD a měl by směřovat k omezení výrobních operací v Severní Americe a západní Evropě ve prospěch východní Evropy a Jižní Ameriky, kde jsou znatelně nižší mzdové náklady.

 

Největší automobilová společnost General Motors uvažuje o tom, že bude na rozvojové trhy vyvážet automobily z produkce své čínské divize. Dle vyjádření společnosti se GM bude nyní snažit posoudit, zda existuje dostatečná poptávka po importu na trzích, jakými jsou např. Indie, Indonésie, Blízký východ či Jižní Amerika. Konečné rozhodnutí by mělo padnout ještě v letošním roce. GM v loňském roce zvýšila prodej svých vozů o 2% na 9.17 mil. a hranici devíti milionů tak překonala poprvé po 27 letech. Největší přírůstky byly vykázány v Asii a Latinské Americe, zatímco prodeje v Severní Americe výrazně klesly. Druhá největší automobilka na světě japonská Toyota Motor loni vyrobila 8.1 mil. automobilů a v tomto roce má v plánu překročit hranici rovněž devíti milionů. Tím by mohla vystřídat na první pozici právě GM.

 

Americký konglomerát Tyco International se příští rok rozdělí do tří samostatných společností s vlastními akciemi. Restrukturalizační plán již byl schválen managementem společnosti, jejíž pověst v minulých letech výrazně utrpěla účetními podvody bývalého vedení. Z konglomerátu s tržní kapitalizací ve výši 61 mld. USD tak vznikne společnost Tyco Healthcare působící v oblasti zdravotnictví a výrobce elektroniky Tyco Electronics. Třetí firma bude zahrnovat ostatní aktivity a bude se jmenovat Tyco Fire & Security and Engineered Products & Services.

 

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

 Ceny energií v průběhu uplynulého týdne spíše oslabovaly. Cena lehké ropy se snížila o 0.51% na hodnotu 63.92 USD za barel a zemní plyn se propadl o dalších 8.13% na 8.79 za BTU. Dolar měl v průběhu předešlého týdne slábnoucí tendenci. Vůči euru americký dolar klesl o dalších 0.30% a oproti anglické libře o 0.33%. Vůči japonskému jenu si dolar dokázal polepšit jen nepatrně o 0.09%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 0.67%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE