BHS: Unipetrol - spekulace o rezervě na soudní spory a vliv na hospodářský výsledek roku 2005

17.01.2006 | , BH Securities
INVESTICE


V polovině prosince 2005 společnost Unipetrol oznámila podání žaloby na neplatnost smluv o smlouvách budoucích mezi Unipetrolem a Dezou o budoucím...

...prodeji majetkových podílů ve společnostech Agrobohemia a Aliachem do rukou Dezy, resp. Agrofertu. Unipetrol v téže tiskové zprávě konstatoval nejistotu výsledku soudní pře (viz tisková zpráva z 15.12.2005).
Lze se domnívat, že od případného negativního výsledku soudu se může odvíjet povinnost sankce – smluvní pokuty. Přesná výše takové sankce není známa, pokud však uvážíme, že při zveřejnění smluv s PKN Orlen a Unipetrolem (na podzim 2005) Agrofert uvedl hodnotu podílů v těchto společnostech podle PKN Orlen na cca 18 mil EUR, tj. přes 500 mil Kč, může být i výše sankce, byť vázaná na nižší ocenění, v řádu několika set mil Kč.
V případě nepříznivého vývoje sporu je společnost povinna podle Mezinárodních účetních standardů (IAS 37) již v průběhu soudního sporu vytvářet rezervy na vedené soudní spory, jež by měly pokrýt plnění závazků z prohrané soudní pře.
Otázkou je, zda taková rezerva (řádu stovek milionů) bude vytvořena v účetním období 2005, čímž by mohla dosti podstatně ovlivnit zisk společnosti, který odhadujeme ve výši kolem 3,2 mld Kč.

Mechanismus tvorby rezervy spoléhá na posouzení samotné společnosti (Unipetrolu), jak vysoká pravděpodobnost prohry sporu existuje. Tato pravděpodobnost je kritériem pro tvorbu rezervy. Bude-li pravděpodobnost vyšší než 50% (tj. Unipetrol ji ocení jako vyšší než 50%), pak by společnost měla vytvořit tuto rezervu, a to v plné výši případné škody.
A zde lze spekulovat dále a dospět k závěru, že společnost tuto rezervu v roce 2005 nevytvoří a hospodářský výsledek roku 2005 nebude tvorbou takové rezervy ovlivněn.
Vytvořením rezervy bezprostředně po podání žaloby by totiž vznikl rozpor v konání společnosti, neboť podání žaloby v sobě obsahuje přesvědčení, že výsledek soudního sporu může/bude pro společnost pozitivní. Naopak tvorba zmíněné rezervy vyjadřuje přesvědčení (větší než 50%-ní pravděpodobnost), že společnost ve sporu prohraje. To, provedeno prakticky v jednom okamžiku, nedává smysl, a proto se lze domnívat, že tvorba takové rezervy v roce 2005 je nepravděpodobná pokud rezerva, pak nejdříve v následujícím účetním období a na podkladě konkrétního vývoje soudního jednání.
Poznámka závěrem: jde vlastní spekulace, samotná společnost možnost tvorby rezervy zatím nekomentovala.
(Zdroj:Unipetrol, IAS 37)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE