BP: ASML Holding hlásí za 4. čtvrtletí pokles zisku o 52 procent

18.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropský výrobce zařízení na výrobu polovodičů, společnost ASML Holding NV, dnes oznámil, že se zisk společnosti za čtvrté čtvrtletí snížil o...

...52 procent, když firma prodala méně svých strojů. Společnost ovšem také získala v tomto čtvrtletí více zakázek, než analytici odhadovali.

Čistý zisk nizozemské společnosti poklesl na 51,6 mil. EUR/11 centů na akcii ze 108,6 mil. EUR/21 centů na akcii za shodné období před rokem.

Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně snížily na 548 mil. EUR ze 785,2 mil. EUR. Oznámeným ziskem i příjmy společnost předčila průměrný odhad analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg pro zisk 34 mil. EUR a tržby 483 mil. EUR.

Společnost ASML vyrábí dražší stroje, které mají pomoci výrobcům čipů produkovat menší a komplexnější čipy užívané v přístrojích jako hudebních přehrávačích iPod společnosti Apple Computer Inc. V tomto čtvrtletí společnost získala objednávky na 55 strojů, a předčila tak analytiky očekávaných 52.

Výkonný ředitel firmy Erice Meurice předpokládá, že společnost získá v prvním čtvrtletí minimálně stejný počet zakázek jako ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, zatímco očekává nárůst příjmů oproti předešlému kvartálu.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE