BP: IBM překonala čtvrtletními výsledky projekce trhu

18.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová počítačová společnost International Business Machines Corp. (IBM) včera reportovala 13procentní nárůst čtvrtletního zisku navzdory...

...nižším příjmům, když vykázala zvýšení ziskovosti v restrukturalizované divizi služeb a silné prodeje velkých počítačů obchodním klientům.

V porovnání se shodným obdobím před rokem se čistý zisk společnosti za čtvrté čtvrtletí zvýšil na 3,19 mld. USD/1,99 USD na akcii z 2,83 mld. USD/1,67 USD na akcii.

Bez započtení mimořádných položek společnost hospodařila se ziskem 2,11 USD na akcii, a předčila tak průměrný odhad trhu pro 1,94 USD na akcii.

Čtvrtletní příjmy společnosti poklesly o 12 procent na 24,4 mld. USD, a vyšly tak pod odhady trhu pro 25,5 mld. USD.

Výsledky společnosti za uplynulé čtvrtletí byly podpořeny prodeji sálových (mainframe) počítačů užívaných společnostmi ke zpracování velkých objemů dat a zvýšenou poptávkou po počítačových serverech. Diviye počítačových služeb, která se na příjmech společnosti podílí z více než 50 procent, vykázala nárůst zisku, ačkoliv příjmy této divize poklesly uprostřed snižování nákladů. Příjmy divize klesly na 12 mld. USD, ale hrubá zisková marže vzrostla na 27,4 % z 24,3 %.

Finanční ředitel společnosti Mark Loughridge očekává, že společnost vykáže za celý letošní rok zisk 5,80 USD na akcii, čímž by měla překonat stávající průměrný odhad trhu pro 5,67 USD na akcii. Loughridge dále uvedl, že si společnost stále stojí za svojí dlouhodobou projekcí pro dvouciferný nárůst ročního zisku na akcii.

Akcie IBM včera oslabily o 0,20 % na 83 USD, v poobchodní fázi klesly o 0,12 % na 82,90 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE