BP: AstraZeneca ztratila v USA patentovou ochranu na svůj lék Toprol XL

18.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Druhá největší britská farmaceutická společnost, AstraZeneca Plc, neuspěla v patentovém sporu ohledně jejího léku na léčbu hypertenze Toprol XL ve...

...Spojených státech amerických. Akcie společnosti zaznamenaly největší pokles za více než jeden rok.

Společnost se dle svého vyjádření hodlá proti rozhodnutí amerického obvodního soudu odvolat. Akcie firmy dnes oslabily až o 3,9 procenta a v 9:55 SEČ ztrácely na londýnské burze 2,7 % na 2 725 pencí.

Zmíněný lék přinesl společnosti v loňském roce z USA 1,29 mld. USD, a stal se tak čtvrtým nejlépe prodávaným produktem této londýnské společnosti. Dva nejprodávanější léky firmy, Nexium na léčbu vředů a Seroquel na léčbu schizofrenie, ohožuje konkurence generických léčiv. V prosinci společnost uskutečnila čtyři akvizice, aby rozšířila své portfolio o nové produkty.

Soudce Rodney Sippel rozhodl ve prospěch firem KV Pharmaceutical Co., Andrx Corp. a divize Eon Labs společnosti Novartis AG, když označil patentovou ochranu na složení tohoto léku za neplatnou.

AstraZeneca požádala americkou Komisi pro ochranu potravin a léčiv (FDA) o schválení nového složení tohoto léku 1. listopadu. Mimo území Spojených států je tento lék také znám pod názvem Seloken.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE