Lednové obchodování na RM SYSTÉMU

18.01.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Shrnutí druhého týdne roku 2006 na českém akciovém trhu

• Český Telecom
• Unipetrol
• ČEZ
• „Volný trh RM S“: Vítkovice, Mittal Steel, Třinecké železárny a Tatra

V druhém lednovém týdnu se i přes mrazivé počasí na českém kapitálovém trhu děly zajímavé věci. Index RM SYSTÉMU PK 30 krátkodobě překročil hranici 2 500 bodů a dosáhnul nového maxima 2 539 bodů. K zisku mu dopomohly především akcie Unipetrolu a ČEZu, které tento týden vykazovaly největší volatilitu.


Unipetrol otevíral týden na 239,5 Kč. V úterý uveřejnil PKN Orlen zprávy o ambiciózním investičním plánu na léta 2006 až 2009, kdy PKN Orlen hodlá investovat do Unipetrolu v České Republice 2,8 miliardy zlotých (cca 21,5 mld. Kč), dále dalších 10,8 miliardy zlotých v Polsku a 200 mil. zlotých v Německu. Na tyto zprávy reagoval kurs akcie s drobným zpožděním, přesto během středy a čtvrtk tento titul zaznamenal na trhu RM S až 10% zhodnocení, maximálních hodnot dosáhla akcie Unipetrolu v pátek ráno, kdy proběhl obchod za 280 Kč, poté korigoval na uzavíracích 268,6 Kč. PKN Orlen zvýšil plán investic z 2,13 mld. zlotých ročně na 3,14 mld. zlotých, společnost se chce soustředit především na diversifikaci zdrojů, z kterých čerpá ropu. Od tohoto kroku se slibuje především předejití podobným situací jako byla rusko-ukrajinská ropná krize. Do jaké míry se jí bude dařit plnit tento plán zatím není jasné.


Akcie společnost Český Telecom zaznamenaly také poměrně zajímavý týden. Po pondělním openu na 550 Kč posílily až na úterních 556 Kč. Po uveřejnění zpráv France Telecom, která revidovala předpokládaný růst příjmů za rok 2005 z analytiky předpokládaných 3 5% na 2 3% klesly obecně akcie většiny telekomunikačních společností. Další ranou pod pás byla zpráva o snížení ratingu od S&P mateřské společnosti Telefónice, potažmo také ČT, z A- na BBB+. Důvodem je potvrzení převzetí britského operátora O2, a tím vznikající možnosti převedení části dluhů na ČT. Akcie Českého Telecomu na tyto zprávy reagovaly korekcí až k pátečním 528 Kč.

ČEZ tento týden vykazoval růstový trend, po pondělním otevření na 759 Kč se kurs akcie krátkodobě přehoupl přes magickou hranici 800 Kč. Vrchol nalezl v pásmu 809 Kč a při poměrně velkých objemech obchodů ještě týž den korigoval na 770,5 Kč, týden uzavíral na 767 Kč. Obchodování s ČEZem ovlivnily především celkově pozitivní makroekonomické zprávy z USA. Dále výsledky „bulharské privatizace“ kdy po schválení prodeje tepelné elektrárny ve Varně, ruské společnosti UES, kteráž následně tuto smlouvu odmítla a otevřela tak možnost jednání s druhou nejvyšší nabídkou ČEZu. Nicméně do jaké míry je toto jednání pravděpodobné zůstává otázkou. ČEZ tento týden také vstoupil na amsterodamskou burzu ECX povolenek CO2.

Z akcií na „Volném trhu RM S“ se nejčileji obchodovalo s akciemi Vítkovic, které se těší velké investorské oblibě i po 400% růstu v loňském druhém pololetí. Tento týden byl nejvyšší kurs dosažen ve středu (295 Kč), týden Vítkovice uzavřely na 274 Kč.

Třinecké železárny pokračovaly v růstu i tento týden a uzavřely na 1 906 Kč, když krátkodobě atakovaly hranici 2 000 Kč.

Akcie společnosti Mittal Steel Ostrava dosáhly maximálních hodnot až 2 700 Kč, uzavíraly na 2 650 Kč. Akcie Tatry končily týden na 127 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE