BP: Apple Computer s nárůstem čtvrtletního zisku, výhled ale přinesl zklamání

19.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Počítačová společnost Apple Computer Inc. (AAPL) ve středu předpověděla nižší než analytiky očekávané výsledky pro stávající čtvrtletí poté, co silné...

...prodeje jejích přehrávačů iPod během vánočních svátků vedly k téměř dvojnásobnému zisku za uplynulé čtvrtletí.

Akcie společnosti ztratily po zveřejnění výsledků více než tři procenta ve volatilním obchodování v poobchodní fázi.

Pro stávající čtvrtletí společnost očekává zisk bez započtení mimořádných položek ve výši 42 centů na akcii a příjmy 4,3 mld. USD. Analytici přitom v průměru počítají se ziskem 51 centů na akcii a příjmy 4,83 mld. USD.

Společnost, která je také výrobcem počítačů Macintosh, reportovala za fiskálně první čtvrtletí končící v prosinci zisk 565 mil. USD/65 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 295 mil. USD/35 centů na akcii za shodné období před rokem po splitu.

Čtvrtletní příjmy firmy se meziročně zvýšily o 64 procent na 5,75 mld. USD z 3,49 mld. USD.

Analytici v průměru čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 61 centů na akcii, při příjmech 5,47 mld. USD.

Finanční ředitel společnosti uvedl, že firma vykázala během vánočních svátků určitý pokles prodejů kvůli přechodu k mikročipům společnosti Intel (INTC) u počítačů Macintosh. Společnost během uplynulého čtvrtletí prodala více než 1,25 mil. těchto počítačů, což je sice méně, než někteří analytici očekávali, ale současně se jedná o nejvyšší počet prodaných počítačů Macintosh během jednoho čtvrtletí za posledních šest let.

Přehrávačů iPod společnost v uplynulém kvartálu prodala 14 milionů, což je bezmála trojnásobek ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Od jejich představení v říjnu 2001 jich společnost prodala již 42 milionů a firma okupuje asi 75 procent amerického trhu digitálních hudebních přehrávačů.

Akcie AAPL včera oslabily o 2,62 % na 82,49 USD, v poobchodní fázi ztratily dalších 3,04 % na 79,98 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE