BP: Novartis hlásí za 4/Q nárůst tržeb o 18 procent

19.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Švýcarská farmaceutická společnost Novartis AG dnes oznámila, že se její tržby za čtvrté čtvrtletí zvýšily o 18 procent za podpory nejprodávanějšího...

...léku firmy Diovan na léčbu hypertenze, a společnost zároveň očekává další rekordní zisky v letošním roce.

Zisk společnosti za uplynulé čtvrtletí činil 1,352 mld. USD/58 centů na akcii, což vyšlo pod průměrným odhadem trhu pro zisk 1,43 mld. USD v důsledku jednorázových nákladů ve farmaceutické divizi a nákladům na akvizice.

Tržby společnosti za čtvrté čtvrtletí vzrostly na 8,657 mld. USD, ve srovnání s odhady analytiků pro 8,8 mld. USD.

Výkonný ředitel společnosti Daniel Vasella investoval v loňském roce asi 13 mld. USD do akvizic včetně firem Hexal AG a Chiron Corp., aby tak snížil závislost firmy na medikamentu Diovan. Příjmy z prodeje tohoto léku činily ve čtvrtém čtvrtletí 994 mil. USD a za celý rok vyšly na úrovni 3,68 mld. USD.

Společnost hodlá v letošním roce zažádat regulační úřady o povolení k prodeji dvou nových produktů, z nichž každý podle odhadů analytiků společnosti přinese více než 1 mld. USD.

Výsledky společnosti za čtvrté čtvrtletí byly negativně ovlivněny odpisy ve výši 266 mil. USD na její experimentální lék na snížení hladiny cholesterolu.

Společnost očekává silné výsledky svého hospodaření i v roce 2006, přičemž předpokládá nárůst prodejů klíčových léků v rozmezí středního až vysokého jednociferného pásma.

Společnost navrhla dividendu ve výši 1,15 CHF na akcii, což je o 10 procent více, než v předešlém roce.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE