BHS: Bulharsko - energetika - ČEZ redukoval přenosové ztráty o 10%, Commerzbank připravena financovat výstavbu jaderné el. Belene

20.01.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Při příležitosti prvního výročí vstupu ČEZ do bulharské energetiky společnost informovala v bulharském tisku o výši investic do bulharských rozvodných...

...společností. Jednalo se o 65 mil BGN (Leva), tj. bezmála 1 mld CZK (cca 960 mil CZK). Investice šly mimo jiné do výměn y elektroměrů v počtu 222.615 ks a jejich výměna má pokračovat a být do končena do konce roku 2006. Díky tomuto kroku se přenosové ztáty snížily o 10%.
Podstatného snížení nákladů bylo dosaženo sdružením nákupních objednávek.během roku zapojily 13 050 nových zákazníků.
V prvních devíti měsících loňského roku se zvýšily zisky o téměř polovinu na 482 milionu CZK a učinily se první kroky k modernizaci bulharských distribučních sítí.
Výročí připadá na 18.1, kdy se před rokem uskutečnila akvizice 67 % akcií 3 bulharských distribučních společností (EDC Stolichno, EDC Sofia Oblast a EDC Pleven) za 281,5 mil. EUR (cca 9 mld Kč). Transakce zvýšila počet zákazníků Skupiny ČEZ o 1,9 mil, bulharské distribuční společnosti Skupiny ČEZ.

Německá Commerzbank deklarovala připravenost financovat výstavbu bulharské jaderné elektrárny v Belene, což oznámila bulharskému ministru energetiky Rumenu Ovčarovovi. Účastníky nabídkového řízení na výstavbu JE Belene jsou dvě konsorcia: jedno vedené Škodou Praha (dceřinná spol. ČEZ) spolu s Citibank and italskou Unicredito a druhým je ruský Atomstroyexport spolu s Siemens a Framatome. Prodloužený termín nabídkového řízení je do 1.2.2006.

Něměcký energetický koncern RWE usiluje o výstavbu lignitového tepelného zdroje 400-600 MW na okraji lokality Maritsa Iztok.
(Zdroj:ČEZ, Dnevnik, www.novinite.com)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE