BP: Spotřebitelské výdaje ve Francii klesly v prosinci nejvíce za sedm měsíců

20.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Spotřebitelské výdaje ve Francii v prosinci nečekaně poklesly a zaznamenaly největší pokles za sedm měsíců na pozadí nižších prodejů oděvů a koženého...

...zboží.

Prodeje výrobků klesly v prosinci o celoročně přepočtené jedno procento, což představuje největší pokles od května, a následuje po 0,7% zvýšení v listopadu.

Ekonomové v průměru očekávali nárůst spotřebitelských výdajů o 0,3 %.

Pokles prodejů během vánočních svátků bude možná následován růstem v nadcházejících měsících, když spotřebitelé pravděpodobně zvýší své výdaje uprostřed snižující se nezaměstnanosti v zemi. Nezaměstnanost ve Francii klesla v listopadu na svoji nejnižší úroveň za 2,5 roku a současně nastalo oživení průmyslové výroby.

Oproti shodnému období před rokem se spotřebitelské výdaje zvýšily o 1,4 procenta po 0,4% růstu v listopadu. Listopadový růst byl přitom zrevidován z původně oznámeného 1,1% zvýšení.

Podle Národního statistického úřadu Insee poroste francouzská ekonomika ve stávajícím čtvrtletí 0,5-0,6% tempem po odhadovaném 0,5% růstu za čtvrtletí říjen-prosinec. Ve druhém čtvrtletí roku 2005 HDP země vzrostl o pouhou desetinu procenta.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE